Byggföretag bygger ut

Henric Wiström och Elin Anderberg vid Byggwång

Byggföretaget Byggwång har sedan en tid tillbaka etablerat sig i Rimforsa och nu närmar sig nästa steg där man bygger ut för att göra plats för bland annat lager. Byggwång, där Henric Wiström tog över stafettpinnen 2012, firar även 30 år i branschen.

Text och bild: Gunilla C Johansson

– Vi räknar med att den nya hallen ska stå klar under nästa år vilket gör att vi då får verksamheten samlad på ett ställe.
Det är Elin Anderberg och Henric Wiström som oftast bemannar kontoret med allt från att räkna på jobb till administration.
– Vi erbjuder allt från nybyggnation av lösvirkeshus till montering av nyckelfärdiga hus från en handfull hustillverkare. Där emellan utför vi om- och tillbyggnationer, till företag och privatpersoner i Kinda med omnejd. Vi har även en egen stor kranbil till våra byggprojekt där räckvidden är hela 19 meter. Här ser vi att allt fler företag och privatpersoner har upptäckt kranbilen och vill boka in den för att få en lekstuga på plats eller att vi ska lyfta in en pall med marksten, storsäck eller leverera ett lass grus.
Det är variationen på uppdrag vi utför som är vår styrka. En mindre ombyggnation är lika viktig för en kund som byggnation av ett stort lösvirkeshus, det är viktigt att komma ihåg.
Vi ser ett uppsving när det gäller privatpersoner som väljer att rusta upp sina fritidshus till åretruntboende. Man kanske har kvar sin lägenhet i stan, men väljer att bo i Kinda större delen av året.

Är det lite nybyggaranda i Kinda?
– Ja det vill vi nog påstå. Det är ju bara att se sig omkring. Antingen byggs det nytt, eller byggs ut eller att man som sagt gör om sommarstugan till permanentboende.
– Jag bor i Björkfors och här är vi nu fem par som har fått eller ska få barn och vi alla har valt att bo i Björkfors, alltså inte i stan säger Elin Anderberg.

Vad beror det på?
– Vi vill bo där våra barn kan växa upp i en bra miljö med bra förutsättningar. Här är det flera som byggt, eller köpt hus för att bo. Vi gillar det driv och engagemang som finns i Björkfors. Nu hoppas vi att man kan få till en lösning kopplat till barnomsorg på hemmaplan, vi får se var det landar. Men några av förutsättningar för att det ska var möjligt att bo på landet är att det finns ett fungerande mobilnät eller fiber. I annat fall är risken att utvecklingen går bakåt.

Plåtslageri
Förutom Byggwång AB så driver Henric ett ytterligare företag, Nya Rimforsa Plåtslageri som han förvärvade för ungefär ett år sedan.
– Det är en styrka att ha plåtslageri i egen regi, även om vi tar god hjälp av många lokala företag när vi utför totalentreprenad på våra uppdrag.
Genom plåtslageriet kan vi nu erbjuda takbesiktning av villatak. Det innebär att vi kommer ut och ser över taket och för protokoll och ger förslag på åtgärder för att taket ska vara funktionsdugligt. Det kan innebära att vi ser att en vindskiva sitter löst, takpannor som behöver bytas ut eller rengöras från påväxt eller att man bör montera en skorstenshuv.

Ryda gård
Henrik bor i natursköna Ryda och Ryda gård där han och hans sambo driver verksamhet inom besöksnäringen med mat, logi och upplevelser.
– Man ser verkligen hur den pågående pandemins effekter slår olika inom olika branscher. Inom byggbranschen rullar det på i princip som tidigare, men verksamheten i Ryda tog tvärstopp. Här ser vi dock att det börjar släppa lite vilket givetvis känns mycket bra.
Nu ser vi framåt och hoppas att vi får en så normal sommar det bara går och att vi är igenom pandemin till hösten. I takt med att vi växer så kommer vi att se över personalstyrkan och  var vi skulle  behöva förstärka ytterligare.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *