Florist – skapar konst av blomma, blad och kvist

Amanda Daun, Pia Schedenborg, Marie Svensson och Jennifer Johansson – Kisa Floristen.
Foto: Per Svensson Borrud

Att kliva in i Kisa Floristens affär vid Stora Torget är som att ta ett steg in i en färgsprakande värld av väldoftande blomster, fantasifyllda kreationer och smakfulla inredningsartiklar.
– Nu väntar en fantastisk tid och här hos oss händer det mycket spännande denna höst, berättar ägaren Pia Schedenborg glatt.

När Innehåll Kinda hälsar på är humöret på topp och det råder full aktivitet inne i den ljusa butiken. Pia och hennes kollegor Amanda Daun och Jennifer Johansson håller som bäst på att omdekorera vid en nytapetserad vägg samtidigt som de fyller affären med mängder av alldeles nya fräscha blommor i alla möjliga färger och former. Hyllorna är fyllda med ett stort sortiment av krukor, lampor, vaser, ljuslyktor och andra inredningsartiklar som passar utmärkt till det egna hemmet eller som uppskattade presenter till nära och kära.

20-årsfirande
Den charmiga blomsterbutiken i Kisa slog upp portarna i oktober år 2003 vilket innebär att det i år vankas stort 20-årsjubileum.
– Vi vill så klart fira detta tillsammans med våra fina kunder och de som besöker oss fredagen den 29 september får ta del av fördelaktiga specialerbjudanden, säger Pia. Vi bjuder även på fika, är det kalas så är det!

Kisa representerat i Nationella Floramästerskapen
Floramästerskapen är en nationell tävling i floristik där florister från hela landet deltar och tävlar i par om två. I slutet av augusti hölls den tredje upplagan av tävlingen där 16 par medverkade och ett av dessa var Kisa Floristens Amanda och hennes vän Ellen Andersson som jobbar i Linköping.
– Det var så otroligt roligt att få vara med om detta igen, säger Amanda som förra året tävlade som debutant. Det är en spännande skara florister med stor variation vad gäller stil, erfarenhet och antal år i branschen som blir uttagna och det är verkligen inspirerande att få ta del av de andras skapelser och installationer.
Tävlingen består av två delmoment som båda ska arbetas fram och presenteras inför publik. Deltagarna får vetskap om den ena uppgiften i förväg vilket innebär möjlighet att planera och förbereda sig, medan det andra uppdraget är hemligt och avslöjas först en halvtimme innan det ska verkställas.
– Detta år var den kända uppgiften att skapa en “Bukett Bonanza” med ledorden fest och firande. På ett sätt är det bra att kunna förbereda sig men det är också lätt att övertänka, så egentligen passade det hemliga momentet oss bättre då vi gick på magkänsla. Alla deltagare hade tillgång till likadant tekniskt material som i år bestod av en piedestal med betongblock och armeringsjärn. Sedan var det bara att under tidspress låta fantasin och kreativiteten flöda, skrattar Amanda.
Tjejernas blomsterskapelser blev väldigt väl mottagna och genom deras fantastiskt fina insats slutade de på en imponerande femte-plats.

Varierat kursutbud för blomsterälskaren
Intresset för blommor och växter ökar hela tiden och allt fler vill idag lära sig tillverka egna blomsterarrangemang.
– Vi har haft god uppslutning till våra tidigare kurser och därför fortsätter vi nu våra kvällsträffar då vi samlas för att fika tillsammans och lära oss binda kransar, göra snittblomsterarrangemang, buketter och installationer av olika slag, säger Pia. De medverkande deltar efter egen förmåga på sin nivå och därför passar dessa kurser alla. Om du älskar blommor är du välkommen hit!

Höstens trender
Nu väntar en tid då vi tillbringar mer tid inne och därför ligger mycket fokus på inredning som skapar mysfaktor inomhus.
– Trenden är överlag jordnära färger och vad gäller inredning är trä och återbruk helt rätt, berättar Amanda. Snitthortensian är en magnifik blomma som finns i många olika färger och den är också lämplig att torka och kan då användas i härliga höstarrangemang. Oavsett om du söker den trendiga eller traditionella blomsterupplevelsen är du välkommen till oss för att hitta det som passar just dig!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *