Företagsbesök i Horn

Alexander Karlsson och Amelie Nilsson fick besök av Mattias Nilsson, Conny Forsberg, Christer Segersteen, Lars Karlsson, Andreea Bernicu och Eva Torell.
Infälld bild: Gintaras och Maryte Grazinskas framför firmabilen.

Representanter från Kinda kommun och Växtkraft Kinda genomför tillsammans flera företagsbesök varje månad. Vi på Innehåll följde med på två av dessa för att ta pulsen på företagandet i kommunen.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Lantbrukare i Horn
Första stoppet på måndagsmorgonen blev hos lantbrukarparet Alexander Karlsson, Amelie Nilsson och lilla dottern Saga, fem månader. Alexander hälsade oss välkomna till mjölkgården som har ett drygt hundratal kor och berättade att själva gården ägs av Alexanders far och hans farbror.
– Vi har tagit över och driver gården själva sedan årsskiftet, vilket innebär att vi tog över verksamheten under foderbristen efter den svåra torka vi hade 2018. Lyckligtvis kunde vi hantera detta på ett förhållandevis bra sätt och årets skördar har slagit väl ut, så allt ser bra ut för tillfället, berättar Alexander.

Paret berättar att det finns behov av att bygga om och bygga nytt, då det är lite tungarbetat för tillfället. Men innan det investeras ytterligare vill paret bygga upp ett eget kapital genom att jobba på som tidigare. Parallellt med mjölkproduktionen utför man tjänster åt andra lantbrukare, till exempel att köra ut gödsel och hjälpa till med snöröjning.

Många generationer
Gården har funnits i släkten under många generationer och det finns en stark framtidstro trots ständiga utmaningar.
– Vi båda gillar och tror på det vi håller på med. Jag är uppvuxen på en gård i Ydre, så jag är van vid djurhållning säger Amelie. När vi träffades och jag flyttade hit så visste jag vad jag gav mig in på. Det vore riktigt vemodigt ifall gården skulle läggas ned, säger duon. Visst är det så att många småskaliga lantbruk har det tufft, antalet kor gården har ligger strax över snittsiffran på mjölkgårdarna i Sverige. Vi har valt att satsa på denna storlek av besättning då det hjälper oss i våra förhandlingar med våra leverantörer. Varje krona och öre räknas, för det är de som avgör siffrorna på sista raden vid årsskiftet.
Det finns alltid utmaningar och de varierar hela tiden. Just nu har vi problem med den ökade vildsvinsstammen, som går hårt åt vallarna med mycket extraarbete och kostnader som följd.
Familjen råder alla som står inför ett generations-skifte att försöka planera och göra detta i tid. Det behövs tid till fundering och omställning för att förbereda sig inför ett skifte. Det är absolut ingenting man gör över en natt menar de båda.
– Men utifrån vad vi vet i dag, så är detta det bästa vi har beslutat oss för. Denna frihet och kunna styra sin tid jämfört med att vara anställd är värdefull, avslutar Alexander.

Finde Allservice
Nästa stopp tog oss till Finde Allservice, ett företag som satsat fullt ut på snickeri, måleri och städtjänster. Företaget ägs och drivs av paret Gintaras och Maryte Grazinskas, en duo som flyttade till Sverige för tio år sedan.
– Vi började båda att arbeta i Linköping och allt fungerade bra, men vi saknade det här, säger Gintaras och pekar på naturen som de nu har runt husknuten.
Paret hade en vilja att starta eget och bygga upp någonting. Gintaras är utbildad snickare och målare och Maryte arbetar med olika städuppdrag. Efter beslutet slog de till på detta hus, där de kunde starta upp företag i byggnaderna som kom med huset.
Paret visade oss till snickarverkstaden där det bland handmaskiner och finsågar stod en rejäl snickarbänk. Där låg det delar till en blivande trappa i massiv ek.
Vi tar oss an olika former av snickeri- och städtjänster både inom- och utomhus. Vi tar även emot beställningar och räknar på olika uppdrag som kunder efterfrågar, förklarar Gintaras.

Flytt till sverige
Anledningen till att de flyttade från Litauen för tio år sedan var att landet var i stor ekonomisk kris, med stora nedskärningar på löner.
– Lönen sänktes med nästan 80% under några månader. Det förstår ju vem som helst att även om man ville rädda landets ekonomi så är det ingen som kan leva på den lilla lönen, berättar Gintaras.
Paret var säkra på att jobb måste finnas för den som vill arbeta och det var då de tog beslutet att titta på Sverige. Här fick de jobb direkt och efter år av funderingar på att starta eget, fick de möjligheten att göra det när de flyttade till Kinda 2017.
– Här hade vi möjligheten att starta upp företaget steg för steg utan att dra på oss en massa kostnader. Vi startade företaget med mycket hjälp från Nyföretagarcentrum, utan dem hade vi inte varit där vi är idag. Vi kan det vi gör, men regelverk kring företagande kunde vi inte, förklarar Gintaras.
Ifall någon funderar på att starta eget vill de tipsa om att ta hjälp av de som kan.
– Man lär sig saker efterhand, men man måste få fokusera på det man är bra på.

Nöjda kunder
Idag har företaget två anställda inom städ och snickeri, vilket innebär att företaget idag sysselsätter fyra personer.
– Tack vare nöjda kunder har nya kunder rekommenderats att kontakta oss. Vi vill, precis som många andra småföretagare, göra ett bra jobb. Bäst känns det när vi gjort ett bra jobb och kunden är nöjd, berättar Gintaras.
Det är mycket jobb för paret, men båda menar på att det är det bästa de gjort. Så länge de tror på vad de gör och ser till att göra ett bra jobb så går allt.
– När vi var nystartade gick det trögt, men ju fler som lärde känna oss och anlitade oss, desto bättre gick det. Idag har vi drygt 200 kunder som anlitar oss inom städtjänster, så det går åt rätt håll, berättar Gintaras.
I framtiden hoppas paret kunna bygga ut snickarverkstaden så att det blir möjligt för dem att ta sig an större uppdrag inom snickeri, målning och trädgårdsmöbler summerar duon.

Besök av kommunledningen
De båda företagen fick under dagen besök av kommunledningen bestående av Mattias Nilsson tf kommunchef, politikerna Conny Forsberg, Lars Karlsson och Christer Segersteen samt Andreea Bernicu och Eva Torell från Växtkraft och Nyföretagarcentrum.
Växtkraft och kommunledningen tackade för möjligheten att komma och lyssna på företagarnas utmaningar och tankar. Det fanns olika önskemål som man kommer ta vidare i arbetet med att förbättra för företagare i kommunen


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *