Fram med dina gröna fingrar

Nu har den ideella föreningen Hållbart Rimforsa tagit ännu ett steg mot ett hållbarare Rimforsa. Detta genom att man får låna mark av kommunen strax bakom Åsundahallen där det är fritt fram att odla grönsaker och annat.

Text och bild: Gunilla C Johansson

– Se här vilken fantastisk stor och fin grönyta. Den hoppas vi inom några år vara förvandlad till ett prunkade hav med ekologiskt odlat ätbart utbrister Maj-Lis Persson, ordförande Hållbart Rimforsa.
Helena Stensgård, vice ordförande berättar om odlingsplanerna för grön-ytan som i dag mest liknar en gräsmatta.
– Detta är ännu i sin linda men om du kommer tillbaka längre fram i år eller till hösten så hoppas jag att du möts av massor med pallkragar och odlingar på friland med såväl rotfrukter och annat.

Berätta mer om projektet
– Vi har fört samtal med kommunen och fått möjlighet att disponera hela denna grönyta. Nu söker vi kontakt med personer som vill odla grönsaker och annat men som kanske inte har möjlighet till detta.

Ska man se detta som en kolonilott?
– Nja inte riktigt. Alla som är intresserade av att odla kontaktar oss. Vi bildar därefter en grupp och där tar vi beslut om hur allt ska organiseras. Därefter sätter vi spaden i marken och hoppas att vi tillsammans fyller området med odlingar som ska ge mycket gott att äta.

Har alla som är med i gruppen sin lilla del att ansvara över?
– Det är väl det som vi får bestämma tillsammans. Vill man att det ska vara helt gemensamt då blir det så. Vill man att delar ska vara gemensamt då blir det så. Jag vill inte gå händelserna i förväg. Viktigast är att du som är intresserad av att odla kontaktar oss så kommer vi att kalla till ett möte för att dra upp riktlinjerna tillsammans.

Sittplats
– Se här, gänget bakom Leva och Bo tyckte att vi behövde ett bord, så de har skänkt ett till oss, så att vi har någonstans att sitta, säger Elin Jacobsson och sträcker ut handen och pekar på den runda sittplatsen med bord.

Ni är en ideell förening som vill verka för ett hållbart Rimforsa, berätta mer.
– Vi vill få beslutsfattare och privatpersoner att tänka till på de beslut man fattar. Om de påverkar vår miljö och om de gör det är det en negativ eller positiv påverkan. Att vi nu kommit så här långt och dragit i gång ett projekt där fler ska ges chansen att odla själva, är ett sätt för oss alla att kunna påverka det vi äter och dess miljöpåverkan. Först var vi endast en grupp människor som ville engagera oss i miljöfrågor. Vi insåg snabbt att det var lättare att kunna påverka om man bildade en förening, vilket vi alltså har gjort med drygt 20-talet medlemmar.

Måste man vara medlem för att få odla här?
– Nej, det behöver man inte, men å andra sidan är medlemsavgiften blygsam för att den som vill ska kunna bli medlem.
Du som vill veta mer om denna möjlighet – hör av dig till oss, redan i dag uppmanar Maj-Lis Persson.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *