Framtiden står för dörren

Agnes, Måns och Istar på väg mot nya äventyr.

Skoldatorn är inlämnad för sista gången, klasskamraterna som kamperat ihop i olika konstellationer genom åren ger sig från och med nu på egen hand ut på nya äventyr.

För att ta pulsen på några av de 100-tals elever som nu går ut årskurs 9 träffade vi klasskamraterna Agnes Hamberg från Västra Eneby, Istar Haji Adan från Kisa och Måns Alvarsson från Rimforsa.
– Känslorna inför skolavslutningen är blandande, men det känns ändå skönt att man är färdig här och vill gå vidare och utveckla sig inom det man valt. Samtidigt som man säkert kommer sakna många, men det kommer man nog känna mer av om några år när man ser tillbaka.
Detta menar Måns Alvarsson 9D.
Istar Haji Adan håller med Måns och säger samtidigt att hon trivts bra på skolan och haft en bra klass.
– Ja det har vi verkligen haft, inflikar Agnes. Alla har pratat med alla, och skojat om saker och ting och samtidigt hjälpts åt med skoluppgifter. Man har känt sig trygg i klassen och det är väl det som har gjort att man kunnat vara sig själv.

Sommarlov
Trion berättar om sin skoltid, att mycket varit bra men att man nu längtar efter ett sista sommarlov med alla innan man bryter upp och kanske flyttar för studier och annat.

Vi frågar hur sommarlovet ser ut?
– Jag har sökt sommarjobb men inte fått något så det blir att hänga med kompisar, njuta av sommaren och ladda inför studier i Linköping säger Istar och berättar att hon valt vård och omsorg.
– Jag drömmer om att bli ambulanssjukvårdare och hjälpa till när man behöver hjälpen som mest. Det gör jag dels för att jag själv vill men jag ser även hur min mamma har drömt om detta, men det är krånglig svenska när man ska studera specialutbildning. Hon jobbar inom vården och jag känner att det känns intressant.

Hur ser sommaren och planerna ut för dig Agnes?
– Jag har sommarjobb ett par veckor, inte mycket men det bättre än inget. Kommer säkert att åka till Gotland och hjälpa till med huset, men annars blir det mycket åkande med min mopedbil. Det bästa som hänt mig när jag fick den, vilken frihet! Till hösten blir det studier och naturvetenskap. Vet ju inte riktigt vilket yrke jag vill satsa på, men mina föräldrar säger att allt ordnar sig, man är ju bara 16 år. Så först dessa tre år sedan får jag se, men det blir nog inte sjukvården, jag gillar inte att se någon som är skadad.

Du då Måns vad har du planerat för i sommar?
– Jag kommer nog att träna mycket. Tävlar i mountainbike och MTB Enduro så det blir många timmar i skogarna runt Rimforsa. Detta för att ladda inför SM-tävling i Järvsö och tävling i Åre där jag satsar på topp tre, så jag vet vad jag kommer att göra. Förutom det blir det nog att hjälpa till att måla om huset och även vara med kompisar. Till hösten så flyttar jag till Falun och kommer gå på cykelgymnasiet. Här har jag valt teknik, produktion och design.

Men Falun, vad säger familjen om det?
– Nja, min lillebror och flickvän tycker väl inte riktigt om det, men det går ju tåg upp och jag och brorsan kan spela playstation även om jag är ett antal mil bort.
Vad har du för mål med din cykling frågar vi Måns som är en lugn kille. Han tittar på mig och säger efter en liten stund:
– Mitt mål är att bli bäst i världen!

Jag frågar tjejerna kommer han att lyckas?
– Ja är det någon som gör det så är det Måns, du skulle bara veta vilken vinnarskalle han har.
Måns skrattar och säger ett ödmjukt tack till dem och säger samtidigt, – det är viktigt att ha mål i livet.

Ta tag i skolan direkt
Vad vill ni säga till elever i årskurs 8 som börjar 9:an efter sommaren.
– Ta tag i skolan direkt när den börjar, halka inte efter, ta hjälp i tid om du behöver så kommer allt lösa sig. Skolan är viktig och 9:an är mycket repetition från års-kurs 8, det tyckte vi var bra.

Till sist vad är det bästa med Kinda?
– Att det är tryggt här, alla känner alla och man behöver inte oroa sig för något. Det är nära till Vimmerby och Linköping om man vill göra något. Sen kan man åka hem hit och känna lugnet.

Vi tackar trion för att de tog sig tid för en intervju och ser hur de går mot en av entréerna till skolbyggnaden, skratten ekar mellan husen, solen strålar, skolavslutningen är bara timmar bort.

Text och bild: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *