Fredagsmys – för alla

 

Vi är i stort behov av stödfamiljer i Kinda som på ett eller annat sätt kan stötta unga som inte har den trygghet som alla barn har rätt till och som man kanske ibland tror att alla barn har. Nu tar vi nytt grepp med att belysa detta och tar hjälp av samtliga pizzerior i kommunen som under sportlovsveckan döpt om familjepizzan till familjehemspizzan berättar Thomas Hellberg familjehemssekreterare Kinda kommun.

Det är med glimten i ögat, glada tillrop med allvarlig underton som Thomas Hellberg och Yvonne Lindhout familjehemssekreterarassistent ställer sig framför kameran med en pizzakartong i händerna.

– Att köpa hem och äta pizza en fredag eller lördagskväll efter en lång dag och att tillsammans vid köksbordet prata och umgås visst låter det härligt och det är ju så det ska vara. Att vi tillsammans med pizzeriorna nu döpt om en pizza under en vecka handlar inte om att ge någon dåligt samvete eller på något annat sätt missunna någon detta fredags eller lördagsmys, snarare tvärt om.

Hur menar du nu?

– Vi hoppas och tror att det finns vuxna människor därute som läst eller hört om detta namnbyte och som tar sig en liten stund och tänker till, vad jag och min familj kunna göra för ett barn som behöver stöttning. Är det möjligt för oss att kunna göra en insats för någon annan. Kan jag och min familj dela med oss av vår trygghet till ett barn som kanske för stunden behöver det som allra mest.

Lägger vi korten på bordet vilket vi vill göra så har vi utmaningar i att kunna rekrytera familjehem i Kinda. I dag har vi ett så stort behov att vi placerat barn i familjehem utanför kommungränsen förutom att vi anlitat privata aktörer. Behovet handlar inte det endast om familjehem. Vi söker även kontaktpersoner och kontaktfamiljer.

Vad är den stora skillnaden mellan dessa tre stödfunktioner.

– Familjehem, då bor barnet hos familjen varje dag och tidsperioden varierar. Kontaktfamilj så bor barnet korta tidsintervaller, allt från någon helg i månaden till varje helg i månaden. Här är matchningen viktig, att barnen som är i behov av placering är jämnåriga med barnen i familjehemmet.

Som kontaktperson finns du som stöd och bollplank till personen och ni träffas ett antal timmar i månaden. Oftast handlar detta om att ge personen styrka och mod att klara vardagen och leva ett liv precis som du och jag.

Vi har dessutom ett samarbete med kranskommunerna när det gäller jourfamiljer. Totalt har vi sex jourhem som turas om att ha beredskap och rycka in om så behövs.

Så namnbytet handlar om att vi alla ska tänka till på vad man kan göra för andra?

– Ja enkelt uttryckt är det så. Men det stora och ovärderliga är den insats du kan göra för en individ när den har det som tuffast. Barn som placeras i familjehem har ofta varit med om något tungt eller levt i en livssituation där nära vuxna inte riktigt orkar vara föräldrar. Anledningarna och skälen till placering är minst lika många som det finns individer. Det barnet då behöver som mest kanske är rutiner, att bli sedd och känna att den har vuxna omkring sig som finns där och som orkar.

Kom ihåg att precis vem som kan hamna i situationer som man inte själva klarar ut. Det kan vara en trafikolycka där båda föräldrarna omkommer, det kan vara akut sjukdom, tuffa familjeförhållande till att familjemedlemmar behöver tillfälligt andrum.

Stolt

– Vi vill verkligen poängtera att de familjer och personer som kontaktat oss och som efter utredning blivit godkända och fått uppdrag känner att de gör oerhörd nytta. Många gånger är det personer själva som fått hjälp i någon situation som engagerar sig eller personer som sett andra fått hjälp och stöttning och vilken nytta den har gjort.

Olika åldrar

– Vi har kontaktpersoner som närmar sig 80 år och gör stora insatser för jämnåriga. Då handlar det om att bryta ensamhet och öka känslan av att man är en del i samhället. Vi ser gärna äldre som kan finnas som stöd för barn. Alla har inte en farmor eller mormor och den kontakten och ålderskillanden är även den viktig.

Vi har även ett stort behov av att hitta pälsfria hem för barn med allergier.

Vi är så tacksamma och glada över att pizzeriorna Belladona, Restaurang Kinda Motell, Kisa Pizza & Gatukök, Pizzeria Capri och Restaurang Röda Huset backar upp och stöttar insatsen med att tillfälligt döpa om pizzorna.

Så du som läser detta och köper en pizza i kväll eller helgen och vill veta mer om vad det kan innebära att vara kontakt eller familjehem, tveka inte, kontakta oss så berättar vi mer. Om det är så att vi bara får ett till familjehem, så är det värt så mycket, kanske mer än vad du tror. Det stavas medmänsklighet avslutar Thomas!

Text och foto: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *