Gösfiske runt stugknuten

Foto: www.top-catch.se

Flera fiskevårdsområden runt om i Kinda kommun erbjuder fint gösfiske, en del bestånd dessutom förstärkta med nytillskott i form av årliga isättningar.

Järnlunden, Åsunden och Ämmern. Några av de sjöar som håller fint bestånd av gös runt om i kommunen. Typiska vildmarkssjöar med mycket god vattenkvalitet och varierande bottenfauna och struktur. Just gösen är vad vi är ute efter idag när vi besöker vattendragen. Här har gös planerats in i omgångar sedan tidigt 2000-tal och stödinsättningar görs kontinuerligt sedan dess för att svara upp till det ökade fiskeintresset som skett sedan ryktet om grov gös spridit sig bland landets sportfiskare. Gösen här anses hålla hög vikt och är därför ett attraktivt besöksmål för både lokala sportfiskare som utsocknes.

Perfekta förhållanden för gös
Gösen gillar att vistas på djupt vatten. Ute på frivattnet, speciellt nu under den varmare årstiden, trivs gösen mycket bra och tillbringar gärna sina dagar. För att få de bästa tipsen kontaktade vi på Innehåll fiskeguiden Henrik Karlsson från företaget Top-Catch.
– Sjöarna runt om i Kinda kommun håller ett fint bestånd av gös. Trolling med wobbler, vertikalfiske, spinn eller jigg, till och med mete kan löna sig i perioder. Våga testa olika beten och variera fiskedjupet. Vid branterna och på de friliggande grunden tas också fina abborrar och riktigt grov gädda så det gäller att anpassa utrustningen till att det eventuellt kan kliva på riktigt grov fisk. Vad uppmärksam kring minimimått och max antal fiskar som får tas med hem från de olika vattendragen. Oftast finns det också en önskan att bedriva Catch & Release och det är något som ofta förespråkas. Gösen är dock extra känslig då den har svårt att tryckutjämna från större djup vilket också innebär att vi fiskeguider helst ser att den fiskas med ett maxdjup kring åtta-tio meter.

Ro drag eller trolling kan vara mycket effektivt
Så vilka är tipsen om vi ska in och finlira dem lite?
– Ro drag eller lätt trolling är alltid effektivt för att finna gösen då djupet de ställer sig på varierar med årstiden. Wobblers i grälla färger i kombination med vitt är alltid giftigt. Jag tänker mest på gult och rött som alltid brukar resultera i kontakt med fisk. Är det trögt så testa vertikalfiske, spinnare eller klassisk jigg. Sjöarna håller bra medelvikt på gösen, mellan 1 och ett halvt upp till 3 och ett halvt kilo
ligger de på i snitt och det är riktigt fina fiskar, det finns rejäla baddare i sjöarna med.

Vi på magasinet Innehåll tackar Henrik för tipsen och beger oss ut för ett par timmars gösfiske i gassande sol. En del av redskapen och betena vi har med oss har vi på morgonen inhandlat på Upplev i Linköping. Vi rodde sakta ut och hoppades på ett riktigt bra gös-fiske, fram till att himlen öppnade sig och kraftigt åskoväder drog in. Så det var bara att vända om, dyngsura…Men vi kommer åter, garanterat.

Skitfiske på er där ute!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *