Hemestra med Poddar om medicin och olycklig kärlek

– Berättelserna om KisaMor och Brudtallen har tack vare bidrag från Vinnova och Kinda Ydre Sparbank gått från pappers- och muntlig form in i den digitala världen genom två poddar. Det vill säga inspelade versioner av berättelserna som går att lyssna på när som, helt gratis för den som vill.

Text och bild: Gunilla C Johansson

– Att ladda ner poddarna och lyssna på dessa på plats i Horn och Hycklinge är ett utmärkt sätt att förstärka sin semestertripp till Kinda.
Detta menar Anne Lewenhaupt från Råshult Hycklinge, en av flera aktiva i Horn Hycklinge Turism.
Innan intervjun passade på att ta en tur till hästhagarna för att hälsa på några av det närmare 20-talet hästar som finns på gården.
– Morgonrundan till hästarna är ett trevligt måste för att se så att allt är som det ska vara. Där borta, hästen längst till höger, hon ska föla inom närmaste veckan, så snart blir det ännu en häst här på gården. Anne stannar till och pekar på en annan häst och säger, detta är en riktig trotjänare som blir 30 år i år men detta blir nog hans sista sommar, åldern tar ut sin rätt säger hon och med eftertryck, en fin häst.

Morgonkaffet
Vi går tillbaka upp mot gården till det utlovade morgonkaffet och slår oss ner vid det runda köksbordet där takhöjden passerar 2.5 meter.
Annes man Sven och hennes mor Yvonne håller oss sällskap och strax dyker även grannen Tommy upp.
– I detta kök sitter man sällan själv säger Anne och börjar berätta om hur Horn Hycklinge Turism fått luft under vingarna. Hur man genom ideella krafter och engagemang, lite uppfinningsrikedom och sponsorer lyckats fått igång flera aktiviteter som främjar besöksnäringen och lokala företag.
Anne går och hämtar en stor och välfylld pärm.
– Här ska du få se säger hon och börjar räkna upp allt som är samlat i pärmen. Nästan allt du kan uppleva och göra i dessa trakter finns i denna pärm

Besöksnäringen
– Vi är många som engagerat oss och allt tog fart när vi var på ett möte som arrangerades av kommunen, om just besöksnäringen för drygt två och ett halvt år sedan. Det finns många besöksmål och mycket aktiviteter i Kinda, samtidigt som vi såg att det behövdes göra något för stärka besöksnäringen i denna del av kommunen.
Nu har vi kommit en bit på vägen, med två mycket skickligt producerade poddar, ljudavsnitt och så denna sammanställning som finns på olika platser i Kinda.

Brudtallen
Brudtallen är podden som var först ut, en tragisk kärleks-historia som utspelade sig i början av 1300-talet. Ett ungt par förälskade sig i varandra men äktenskap var inte möjligt för en rikemansdotter och en fattig krigare på den tiden. Innan den fattige krigare gav sig ut i krig lovade de varandra evig kärlek där endast döden kunde skilja de två åt. Detta genom en symbolisk handling där två små späda tallplantor fördes samman.

Men är detta en skröna eller ligger det någon sanning i denna saga?
– Tallen är daterad till 1300-talet, gravstenarna finns båda i Hycklinge Kyrka och ja, hur mycket som är sanning är svårt att säga, detta är ju en muntlig berättelse som gått i arv i generationer. Det har skrivits en del böcker, där inte minst Gun-Britt Monell har varit en viktig resurs i arbetet att ta fram underlag till poddarna.

KisaMor
Senaste podden om KisaMor hoppas man kommer vara ännu ett sätt att locka besökare att vilja besöka Kinda och Horn.
KisaMor, eller Maria Jansson som hon egentligen hette, kom till Horn 1814 från Närke. KisaMor beskrivs oftast med positiva ordalag, men hon hade även en del negativa sidor som kommer fram i podden.

Vad är det som gör att du engagerar dig i Horn Hycklinge Turism?
– Det är ett sätt att öka intresset för att vilja bo här i Kinda. Ju fler aktiviteter det finns att göra på en plats ju fler vill åka hit och uppleva. Att då lyfta fram lokal historia och göra den intressant för den som lyssnar, inspirerar oss alla i gruppen.
Anne berättar att man är ett 20-tal personer som på ett eller annat sätt bidrar till Horn Hycklinge Turism och att det finns  mycket mer att vidareutveckla.
– Vi har en gammal fornborg, Rummeberg, väl värd ett besök. Tänk att få göra något liknande med denna plats som vi gjort med KisaMor och Brudtallen, det vore väl något betonar Anne.
Hon är noga med att hela tiden säga vi och Kinda när hon pratar om besöksnäringen.
– Det är vi tillsammans som utvecklar, i detta fall besöksnäringen. När det gäller gården och alla hästar som vi dels äger själva eller som är inackorderade så är detta en del av de intressen man kan ha när man bor så som vi gör.

Om hundra år
När jag är på väg från gården börjar jag tänka på det Anne berättade när vi satt vid köksbordet. Det finns många tecken kvar i naturen som gömmer på berättelser från en svunnen tid. Den väg vi tar oss fram på är numera asfalterad och vi tar oss fram med bilar. För länge sedan var färdmedlet oftast till fots eller om man hade råd, med häst och droska.. Allt har sin tid, men en sak är säker, det finns många historier som är väl värda att ta in i framtiden, KisaMor och Brudtallen är två lysande exempel. Undrar vad det blir för poddar om hundra år, om saker och ting som sker i dessa dagar. Det kommer vi nog aldrig att få veta. Men har vi tur så handlar det om eldsjälar som bestämt sig för att utveckla platsen i Kinda.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *