Högt flygande planer

Oscar och Hampus framför MTB Park

I helgen invigdes MTB Park i Kisa, en anläggning byggd på rekordfart som förhoppningsvis lockar många som gillar att utmana sig själv på cykel till Kinda. Detta menar Oscar Härnström, entreprenör och numera Kindabo.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Vi träffade Oscar och hans bror Hampus Quist ett par dagar innan invigningen, de jobbade febrilt och energiskt med de sista förberedelserna.
– Du hade tur som fick tag på mig säger Oscar som för stunder fäster dynor på vagnar till traktorn som tidigare tjänstgjort som balvagn. Nu ska den transportera upp personer som föredrar vagn före linbana till toppen.

Vi frågade hur det känns så här dagarna före dagen D?
– Jodå, det känns precis som det ska, lagom stressat men ser så mycket fram emot att kunna öppna upp parken. Vi, alltså min lillebror Hampus och min sambo Beatrice Johansson och jag, har jobbat mer eller mindre dygnet runt de senaste månaderna med att bygga om den tidigare skidbacken Familjebacken till flera cykelbanor i olika svårighetsgrad. Vi har även känt ett stort stöd från vänner som hjälpt till och glada hejarop från Kindabor, så detta känns verkligen toppen.

Hur kom du på att du skulle köpa en skidanläggning och bygga om den till fartfyllda och tekniska cykelbanor?
– Haha, ja det kan man fråga sig, jag hade hört andra som gjort liknande med andra anläggningar och fick nys om beslutet som tagits gällande Tolvmannabacken och på den vägen är det. Tänkte att kan man köpa ett berg, och insåg att ja det kan man.

Oscars meritlista inom mountainbike och Downhill samt Freestyle är diger och ligger till grund för satsningen.
– Det vi gör nu bygger på långsiktighet och vi har lagt upp allt enligt en plan där vi just nu håller tidsplanen. Grunden nu är att vi öppnar upp banor som passar allt från nybörjare till de som har mångårig erfarenhet.

Hur ser de långsiktiga planerna ut?
– De innehåller en hel del men bland annat så siktar vi på arrangemang kopplat till uppvisning för att ta ett exempel. Ett annat är att vi håller på en hel del med film-inspelningar som vi ser stor potential i att kunna göra här. Vi kommer även att växla upp anläggningen med bland annat möjlighet att kunna hyra utrustning, kanske redan till nästa säsong.

Hur är det att bo i Kinda?
– Hur bra som helst, det vi verkligen fascinerats av är naturen, så kuperad, perfekt för friluftsliv och för aktiv fritid.
Hampus ansluter till intervjun och hör Oscar berätta om hans beskrivning av Kinda och inflikar.
– Jag håller verkligen med, det är ju så fint här. Vi är uppvuxna i Tranås och att naturen kan skilja sig åt så mycket trodde jag aldrig. Det känns nästan som om man skulle befinna sig mer norrut än man faktiskt gör.

Själva anläggningen ser vid första anblick precis ut som tidigare förutom att det inte står skiduthyrning på den röda låga byggnaden.
– Ja, vi har banorna på andra sidan skogsridån så härifrån ser man inte så mycket. Det som kommer att finnas här denna säsong är att vi inledningsvis håller öppet helger och vi kommer att slå upp ett tält där man kan sitta och äta mat som man köpt via en uppställd foodtruck berättar Oscar.

Kunde du föreställa dig för två år sedan att du skulle vara ägare till en grön traktor, balvagnar och en före detta skidanläggning?
– Haha, nä det kunde jag verkligen inte, men det är väl det som är tjusningen med livet att man ges möjlighet att göra saker som man inte alltid föreställt sig.

Vad hoppas du på nu?
– Att man tar sig hit under helgerna med sin MTB-cykelhjälm och testar banorna. Man behöver verkligen inte ha en dyr cykel för att ta sig fram på banorna, räcker gott med begagnat och enkla MTB cyklar, viktigast är att ha roligt.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *