Lili-Ann Hultman, fasciamassör sedan 2016, bor och utgår från Grönede Grönlid, strax utanför Kisa.
Under 2019 gick hon en vidareutbildning på Atlasbalans, för både häst o människa, med den senaste fasciaforskningen, tog examen 26 januari i år. Med det i bagaget och alla fantastiska resultat på familj, vänner, deras hästar o arbetskollegor, så bestämde hon sej att utöka verksamheten, för att kunna hjälpa fler. Har nu mottagning vid natursköna Grönede samt i Linköping.
Vad är då fascia/bindväv?
– Enkelt beskrivet så kan man säga att bindväven är den vita sega hinnan som du ser när du skär i en köttbit. Den är som ett spindelnät på, i och under våra muskler i och runt våra leder och inre organ. För två år sedan på en världskonferens så utsågs bindväven till kroppens största organ. Kroppen består av 60-70 % av vatten och allt passerar bindväven. Det jag gör under en behandling är att få bindväven i rörelse med hjälp av impulser genom en djupvågsmaskin som skickar in frekvenser och sätter bindväven i rörelse. Detta för att få bort blockeringar, som i sin tur förbättra cirkulationen och släpper på spänning i musklerna. Våra smärtreceptorer sitter även i bindväven, så därför får man smärtlindring. Innan jag börjar en behandling så föregås den alltid av ett samtal och kroppsscanning så att jag får veta hur personer mår och se kroppshållningen.
Jag utbildade mig som massör redan för 17 år sedan och utförde detta på lediga stunder. På senare år och ju mer jag lärt mig om massage för bättre hälsa så har jag sett att just bindvävsmassage är ett sätt att få en helhet.
Utifrån det jag fått veta och det jag sett påbörjas behandlingen och då börjar jag alltid från fotsulan och jobbar mig uppåt i kroppen. Man har kläder på sej under behandlingen, så jag rekommenderar ledig och bekväm klädsel.
Drick mycket vatten
– Efter behandlingen rekommenderar jag alltid att man ska dricka extra mycket vatten då det är en hel del som frigörs i kroppen som behöver hjälp att transporteras bort och balansera upp.
Jag får ibland frågan om denna typ av massage verkligen hjälper och jag brukar svara att detta är den äldsta sorten av behandling som funnits i 1000-tals år och då som Österländsk massage. Det finns studier på där man behandlat ”Frusen axel” där man sett att detta har bevisad effekt.
Det som många kunder upplever här är att denna form av behandling är skonsam och ett effektivt sätt att få smärtlindring och att mjuka upp muskler och leder.
Lili-Ann berättar att kunder hälsas välkomna till gården med vacker och lantligt läge där hon även hyr ut bastu med kallbad.
– Det har varit en hel del personer som bokat detta i år och då är det endast ett fåtal som kommer vid varje tillfälle.
Nu under pandemin är jag extra rädd om mina kunder liksom mig själv så behandlingar kan utföras utomhus under tak och får djupvågsmassag, där man sitter på en stol med värmedyna. Många passar även på att ha fötterna i ett varmt detoxfotbad.
Att ta alla försiktighetsåtgärder som man kan är oerhört viktigt i tider som dessa, samtidigt som man inte ska behöva gå och ha ont.
Men hur har det gått att starta upp företagandet mitt under en pandemi?
– Det är klart att det inte har varit fullbelagt och att det varit ett tufft år men jag är så tacksam för alla som kommit hit på behandling eller som bokat bastun. I somras åkte jag och jobbade i Norge, då inom hemtjänsten och massage på fritiden, kombinerat med fjällvandring.
Lili-Ann är uppvuxen i Sturefors och bor sedan 36 år tillbaka i Kinda.
– Känner mig hemma här i Kinda och jag och min familj bor på min mans föräldragård, så det var kärleken som tog mig till Kinda.
Varför blev det just fasciabehandlingar, det finns ju många sorters massage?
– Ja det gör det verkligen, en rad olika metoder att få massage, det jag utför är en av dessa metoder och jag ser att den hjälper många. Att ta sig till en massör ska ses som hjälp till självhjälp. Ingen har alla svar, men tillsammans kan man ta sig en bra bit på vägen för att få en stärkt hälsa.
Vill verkligen poängtera att jag, precis som alla andra inom denna bransch, har tystnadsplikt. Min grundutbildning inom sjukvården och mitt arbete inom densamma har hjälpt mig mycket för att lotsa de jag träffar med ambitionen till högre livskvalitet.
Här kommer några handfasta tips från Lili-Ann för bättre hälsa och välbefinnande:
• Stärk immunförsvaret med dagliga promenader, yoga och egenmassage.
• Drick 1-,5 – 2 liter vatten per dag.
• Har du egen brunn kontrollera vattenkvalitén.
• Försök att få i dig mycket C- och D vitamin.
• Håll kontakt med nära och kära och gör sånt som du blir glad av.
• Ät närproducerad mat, så långt det är möjligt, för oss själva och miljön.
Text: Gunilla C Johansson
Bild: Privat
Lämna ett svar