Konstföreningen i Kinda – En pigg 70-åring

Tänk dig rum utan tavlor, ett köksfönster utan färgglada gardiner, ett matsalsbord utan duk eller matta under, eller en hallmöbel utan lampa.
Mycket, för att inte säga allt, har någon designat, någon har tänkt till och fått ner en färg, en tanke eller form på papper och tagit fram en skiss. Ibland blir skissen bearbetad av designers och tekniker och efter 1000-tals timmar blir det en bil. Ibland blir skissen en skiss och hamnar i en skrivbordslåda eller i värsta fall hamnar den i runda arkivet.
På kontoret, vardagsrummet eller i det offentliga rummet så har konsten sin givna plats. Ibland så given att man inte ens lägger märke till den. Den ska bara finnas där.
En förening som tar till vara, lyfter och belyser konst i dess olika former är Kinda konstförening. Med sina drygt 100-talet medlemmar, tillsammans med goda idéer, har man lyckats med att sätta konsten på kartan i Kinda.
– Vårt samarbete med exempelvis Rimforsa Strand där vi i en fantastisk miljö kan exponera konst i dess olika former under flera veckor under året, är ett sätt för oss att nå ut med våra alster och där alster får nya ägare.
Madeleine van Nigtevecht föreningens ordförande, talar sig varm om det engagemang och kreativitet som medlemmarna har och hur roligt hon tycker att det är att allt fler uppskattar den lokala konsten.
– Vi har ett 20-tal aktiva konstnärer som brukar ställa ut sina alster och vi blir allt fler i föreningen som intresserar sig för konst och det är vi mycket stolta över.

Kurser i ateljén
Madeleine är en av de få konstnärerna i Kinda som driver sin verksamhet Björkfors Arthouse på heltid. Att hon klarar detta bygger på att hon har flera ben att stå på.
– Dels så har jag kurser här i ateljén i Björkfors och min butik. Dessutom har jag uppdrag via landstinget, där skapande är en del i processen för att få människor att må bättre. Det är så stimulerande och roligt att jobba med så olika inriktningar och att varva detta med olika konstmaterial, allt från att måla till att göra skulpturer gör att jag stormtrivs här.
För snart nio år sedan flyttade hon och hennes familj från Holland till Sverige och Kinda. Ett val som var omvälvande men något som familjen aldrig ångrat.
– Vi fick god kontakt med holländarna som driver vandrarhemmet i Björkfors och efter att vi såg detta hus till salu, så ledde det ena till det andra och till slut så gick flyttlasset hit. Att jag då blev aktiv i konstföreningen föll sig naturligt och vi hoppas att fler som är intresserade av konst och alla som vill utvecklas i sin genre hör av sig till oss, ju fler man är desto roligare och kreativare blir det.

Firar 70 år
Föreningen firar 70 år i år och detta med olika aktiveter som kreativa dagar och vernissage, till studieresor som exempelvis till utställningen Lars Lerin i Karlstad för några veckor sedan.
– Jag vill påstå att vi är en aktiv förening och oavsett vilket material du arbetar i, trä, keramik, glas, färg, textil så är du välkommen till oss. Det viktigaste som binder oss samman är intresset för konsten.

Vi gratulerar Kinda Konstförening till sina 70 år och kan inte låta blir att fundera på var alla aktiva medlemmar får all sin inspiration och idéer ifrån. Vi lyfter på hatten och tackar för att ni med färg, form, tankar och idéer förgyller allas vår vardag, för vad vore den utan konsten.
Text och bild: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *