Med miljön i fokus

Solpanelerna på Hemköps tak i Kisa. Solenergin ska täcka en tredjedel av butikens behov.

LED-belysning installerades i butiken, det senaste och miljövänligaste köldmediet med koldioxid i kylar och frysar köptes in. Återvinning från köldgasen värmer lokalerna ock även varmvattnet. Under vintern och våren har ytterligare miljösatsning skett i form av solpaneler på butikstaket.
– Det är närmare 200 solpaneler med en yta om 470 kvm som nu sitter däruppe. Solpanelerna beräknas leverera 85-90 000 kWh/år vilket ska täcka en tredjedel av vårt uppskattade energibehov. Anläggningen beräknas vara betald på åtta till tio år, beroende på energipriset. Fördelen med solpanelerna är att de ger mest energi för oss när vårt behov i kylar och frysar är som störst. Miljötänket är viktigt genom hela processen och genom vår investering undviker vi koldioxidutsläpp på 40 274kg/år.
– När vi för ett år sedan utsågs till årets Hemköpsbutik i Sverige var vår satsning och arbete för en hållbar miljö, allt för generationer som komma skall, en stor del i den utmärkelsen skulle vi tro. Viktigast för oss är nöjda kunder och det kundbetyg vi får varje dag värmer lite extra såklart. Nu satsar vi vidare på verksamheten, givetvis med ett miljötänk i varje process och kring beslut vi fattar, avslutar Leif och Johanna.

Text: Mathias Sabel

Foto: Per Svensson Borrud


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *