Medvind på BTT Plåt

– Under senaste räkenskapsåret ökade BTT Plåt från 80 miljoner till att passera 100 miljonerssträcket. En milstolpe i företagets historia, som bygger på vår fantastiska personal.
Så säger Rickard Gadmar, platschef på BTT sedan snart två år.

 

”Björn Karlsson från Kisa, montör sedan 21 år tillbaka, som bland annat rengör gängor från färg, popnitar och limning av nät.
– Jag gillar den där viandan som finns här och att man faktiskt kan påverka sitt arbete och få saker och ting bättre.”
Text och bild: Gunilla C Johansson

Vi träffades för ett par veckor sedan på BTT i Kisa, granne till bland annat Finesse Hygien.
Efter att vi skrivit in oss i besöksloggen, fått besöksbrickan slog vi oss ner på Rickards kontor. Han pendlar till jobbet och ser att restiden på 40-45 minuter är ett bra sätt att börja dagen på.
– Jag får in lite rapporter och hinner ringa lite samtal innan jag är framme och då är det för mig som för alla andra fullt upp.

Ni satte ett omsättningsrekord under senaste räkenskapsåret, hur ser du på det?
– Det är givetvis roligt att vi ökar vår omsättning och även resultatet. Det som vi nu har som målbild är att hålla denna omsättningsnivå och jobba vidare med det nya arbetssättet som vi startade upp för en tid sedan. Ökad omsättning är en faktor av flera som nu ska följa vår fortsatta utvecklingsresa.

Berätta lite om resan.
– Vi är underleverantör till stora ledande företag som bland annat säljer anläggningsmaskiner. Detta i en tuff bransch där leveranssäkerhet och kvalitet är vår starkaste konkurrensfördel. Att då hitta arbetssätt som är lite mer effektiva och ha högre kvalitet än våra konkurrenter gör att vi tar hem nya ordrar till företaget och får förnyat förtroende av befintliga kunder. Vi har en högre lönebild i Sverige jämfört med en rad andra länder, därför måste vi vara på tå och ligga steget före och vara bättre, hela tiden.
I den omorganisation som vi genomfört har vi valt att tillskapa arbetsteam med gruppledare, vilket redan inneburit att vi lättare ser var vi behöver förstärka bemanning på grund av högre arbetsbelastning och var det är lägre arbetstryck. Exempelvis om en maskin håller på att servas eller om något måste lagas så är vi i dag bättre på att hjälpas åt och tänka vi i större utsträckning än tidigare, även om den känslan varit stark hela tiden.

Att ni ökat såväl antalet anställda som omsättning, betyder det att ni är trångbodda?
– Vi använder våra kvadratmetrar väl i dag. Men precis som du säger så ligger en del av våra begränsningar i våra ytor. Vi har redan projekterat för hur en utbyggnation skulle kunna realiseras, men vi är inte riktigt där ännu.
Vår stora ökning har inneburit investeringar i maskinparken med närmare 15 miljoner, bland annat en lasermaskin, och fler är nog att vänta. För att ge en bild av hur mycket som produceras här så tillverkar vi i dag cirka 1.4 miljoner färdiga delar under ett år. Det handlar då om fräsning, bockning, ytbehandling och viss del montering.

Du nämnde tidigare att ni jobbar med utvecklingsfrågor. Ni är i en energiintensiv bransch där tillverkning kräver stora energimängder.
– Det är främst den stora ugn som vi använder för att härda lacken på stora och tunga detaljer som är energikrävande. Ugnen är helt öppen där komponenterna kommer in och likaså där de matas ut. Mycket värme som går rakt ut i lokalen. Här har vi studenter från Linköpings tekniska Högskola som tittar på hur vi skulle kunna minska denna förbrukning.
Jag vill påstå att energipriser och energiförsörjningen är och kommer att vara företagens största utmaningar.

Hur ser ni på rekrytering av medarbetare framöver med tanke på den takt ni ökar?
– Vi är alltid intresserad av personer som söker sig till vår bransch, allt från tekniskt kunnande till att kunna svetsa. Jag vill att alla som jobbar här ska känna att det är roligt att gå till jobbet och att kunna växa med företaget. En siffra som viker nedåt är sjuktalen och korttidsfrånvaron, det ser jag som ett tecken på att medarbetare trivs. I dag är vi cirka 80 personer och jag glad över att kunna säga att jag är stolt över var och en för de insatser man gör på jobbet.
Vi har ett par personer som efter fastanställning hos oss flyttat till Sverige från Polen för att man trivs så bra som man gör.

Samverkar ni med lokala företag?
– Ja, i den utsträckning vi kan, och då gäller det främst servicejobb som elarbeten till mat och fika från lokala restauranger. Vi utför även en den del legolackering.

Vad hittar Rickard på under fritiden?
– Då jag och min fru har sex barn varav den äldsta är utflugen så handlar det mycket om logistik till och från träningar, eftersom vi bor lite avsides.
Det blir mycket ishall, antingen hockey, konståkning eller fotboll. När vi väl är hemma så gillar jag att vara ute i trädgården och fixa, inte minst med växthuset.
Hade vi inte varit så rotade som vi är i Linköping med barnens alla aktiviteter och kompisar så hade valet att flytta hit varit enkelt. Det är en helt fantastisk miljö. Tänk på vintern, en så fin skidanläggning så här långt söderut bara för att ta ett bra exempel.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *