Närodlat, hembakat och fika

Alexandra Fredriksson och Britt-Marie Fredriksson ser till några av alla de krukväxter som väntar på nya ägare.

Fresons Bageri & Trädgård bakar ostkakor och kalvdans som aldrig, förr. Det stora växthuset öppnar upp första maj för vårens och sommarens försäljning av blommor och grönsaksväxter.

Strax intill växthuset öppnas Noras Kafé upp, även det första maj, där man företrädelsevis fikar ute i trädgården. Ett kafé med brett utbud av matiga smörgåsar och såklart ostkaka och kalvdans, så i Valla strax utanför Rimforsa händer det saker.
– Ja, det är härligt med våren och att alla förberedelser och förodling har givit resultat och att vi åter kan hälsa kunder välkomna till årets odlingssäsong, säger Britt-Marie.
Det stora växthuset är redan såhär tidigt på odlingssäsongen välfyllt med bland annat pelargoner och doften av prunkande växer är påtaglig.
– Växthussäsongen är ju begränsad till ett antal månader om året medan gårdsbutiken är öppen året om. Här är utbudet säsongsanpassad med varierat utbud av färska, frysta som konserverade lokalproducerade produkter.

Minimarknad
– Vi försöker hela tiden att samarbeta med andra, dels genom gårdsbutiken dels i form av minimarknad här på gårdsplanen. Det kan vara allt från fisk och skaldjur till frilandsgrönsaker och olika sy-ateljéer som säljer sina alster. Att samarbeta med andra aktörer för att erbjuda kunderna ett bredare sortiment är ett bra sätt att underlätta för våra kunder.
– Det vi ser som är riktigt positivt är intresset för det närproducerade och att allt fler vill odla i sin trädgård, uteplats eller balkong.

Nya ugnar
– Nytt för i år är att vi ersatt tidigare ugnar med stenugnar där vi bakar ostkaka och kalvdans. Ugnarna kommer dessutom att användas för brödbak vilket gör att vi även erbjuder stenugnsbakat bröd. Vi har redan tjuvstartat bageriet med att leverera korv och hamburgerbröd.

Pandemin
– Pandemiåret 2020 var tufft för många och är fortare tufft. För vår del så har det ökade intresset för just närodlat varit stort, vilket innebär att vi inte drabbats av det stora tappet av kunder som många företagare stått inför. Därför vill jag verkligen slå ett extra slag för att alla som kan, handla och upplev saker och ting på hemmaplan så vi kan behålla och stärka butiker och verksamheter. Alla behövs, betonar Britt-Marie.

Text: Gunilla C Johansson
Bild: Magnus Huzell


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *