Ninni och Micke – Öknehult Gård

Ninni Mankefors och Micke Holgersson som arrenderar Öknehult Vandrarhem, en mil utanför Kisa, öppnade under sommarmånaderna i år upp ett välbesökt våffelkafé.

Text: Gunilla C Johansson. Bild: Privat

Om några dagar äger, som de själva uttrycker det – en ÄKTA Julmarknad rum. Det med inslag av bland annat sång och musik, julgransförsäljning, dragspelsmusik och ponnyridning.

Berätta mer.
– Vi har lite djur här på gården, bland annat får som Håkan i Brantestad med sitt gårdsslakteri hanterat, så jag skulle åka och hämta lite kött som var styckat och paketerat. Några hundra meter innan jag var framme var det bilkö fram till gården. Allt eftersom jag närmade mig såg jag marschaller samt människor som stod i kö för att hämta ut sina beställningar. Man stod och åt grillat och det bjöds på glögg, kort och gott riktig julstämning mitt ute i skogen.
Då började jag tänka på julmarknader som man varit på som ung grabb och tänkte att kanske att vi på Öknehult skulle ta oss an att arrangera en julmarknad, mitt ute i skogen och då den vägen är det säger Micke. Nu har vi jobbat med detta några månader där mycket har fallit på plats. Vi har dels produkter från gården till försäljning, flertalet hantverkare och lokala producenter är på plats med sina produkter och vi kommer även att erbjuda våfflor.
Ninni berättar att detta är en kvällsaktivitet där mörkret ramar in och skapar julstämning.
– Vi har lyckats boka in Einar Samuelsson som kommer och spelar dragspel och en pianist från Stockholm. Dessutom har vi en hand-plockad kör som kommer att sjunga under kvällen, vi hoppas att besökarna kommer att uppskatta helheten.

Duon betonar att man bestämt att det ska vara uppehåll och lagom kallt.
– Ja så är det, och uppehåll är förutsättningen för att det ska bli bra då allt äger rum utomhus.
Duon har bott på Ökne-hult Gård i två år och platsen, med bland annat vandrarhem, har varit välbesökt genom åren. Att man hittade hit var lite av en slump.
– Vi hade tidigare stor stallverksamhet beläget i Botkyrka söder om Stockholm med ett 50-tal stallplatser och allt vad det innebar med kontakt med hästar och hästägare. Efter några år kände vi att vi ville ha något endast för våra egna fyra hästar och letade efter en gård på runt 10 hektar. Men prisbilden runt Stockholm var näst intill hysteriskt hög. Vi började kika norrut, söderut och västerut. Jag som tidigare Östgöte drogs givetvis till dessa trakter säger Micke.
– Vi sökte på nätet och hittade en gård i Slätmon som var till uthyrning som vi beslutade oss för att flytta till och jag fick jobb på Storgården i Rimforsa. En dag sa Monica Åhman att hon köpt Öknehult Gård och frågade om vi inte var intresserade av att flytta dit.
När vi kom hit så såg vi att, ja detta är platsen vi vill utveckla säger Ninni.

Nu har ni varit Kindabor i fem år, har ni ångrat er?
– Nej det har vi inte, vi ser detta långsiktigt och nu flyttar vi inte fler gånger. Nästa blir Kindagård om ett antal år säger Micke och skrattar.
– Det är vackert och fint här, jag och Micke håller på med hästar och för mig att rida ut runt Öknehult Gård, det är helt fantastiskt skogslandskap.
– Det som gör att vi trivs så bra är att vi på så kort tid fått fina vänner.
Vi hade inte bott här många minuter förrän Magnus Walfridsson knackade på och hälsade oss välkomna. Han precis som vi kör häst, det vill säga tränar och kör enbet eller par där man ska ta sig genom olika former av hinder likt fälttävlan, dock utan hopp. Vårt gemensamma intresse blev att Magnus bjöd hem oss till en påskmiddag tillsammans med hans vänner och så kom vi in i gänget.

Så det är intresset för hästar som tog er till Kinda?
– Absolut att det är så, utan det intresset hade vi inte landat här.
Duon berättar om hur arbetet med att rusta upp Öknehult Gård dominerade första året man bott här, det med att från se över staket, bostads-hus till stallar vilket har tagit sin tid.
– Det var först detta år som vi öppnade upp lite försiktigt för besökare och då till våffelkafét. Vi kunde inte föreställa oss att det skulle komma så många hit för lite fika. Men allt eftersom gästerna berättat om tidigare besök på Öknehult Gård så växte en bild fram på hur uppskattad den har varit genom åren. I vinter kommer vi att jobba med att rusta upp vandrarhemmet för att kunna öppna upp för gäster lagom till sommaren. Vi kikar även på hur vi kan ta fram upplevelsepaket där boende, mat och aktiviteter ingår, gärna i samarbete med andra företag i Kindabygden.
Men nu ser vi fram emot premiären med en julmarknad här på Öknehult Gård.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *