Ny mjölkgård ser dagens ljus

David och Lotten Jonsson, Greby, strax väster om Horn drar i dagarna i gång nybyggnationen av mjölkstall som med plats för ett 60 tal mjölkkor. En satsning som möjliggör att driva skogs och lantgården på heltid.

Vi träffade hela familjen det vill säga även sönerna Arn, Leo och Elof. Alla som på ett eller annat sätt har intresse för livet på landet.
Minstingen Elof far runt på gårdsplanen med sin lilla cykel utan trampor utbrister när vi frågar vad han vill göra när han blir stor jag ska bli bonde!
Äldsta storebror Arn som går i årskurs 8 har siktet allra klarast för sig,
– För mig blir det Vreta eller Gamleby när det är dags att välja gymnasie. Jag tycker verkligen om att köra lantbruksmaskiner och de jobb som det innebär att ha djur. När man lyssnar på Arn så går det inte att ta miste på hans intresse för branschen.
– Jag har känt att jag vill hålla på med detta under många år och det finns inget bättre som jag ser det.

Du då Leo som är mellanbror, vad tänker du runt att bo på en gård?
– Jag har väl kanske inte lika stort intresse som storebror, men för mig är det bästa att bo som man gör här. Man kan vara ute och hålla på med saker och ting utan en massa grannar. Det är fritt att bo här. Jag hjälper till med det jag kan och nu är det många tackor som lammar. Men just nu så vill jag nog satsa på att bli smed.

Dans på Pumpen
Lotten och David har varit ett par sedan 2002 och träffades tack vare Henrik Karlsson som då jobbade på Engströms i Kisa.
– Vi var på dans på ett ställe som heter Pumpen i Södra Vi. Jag tittade på Lotten och frågade Henke vem du var, då sa han, hon heter Lotten och kör timmerbil. Och på den vägen är det. Nu har vi tre fina söner och bor här på en släktgård på min sida säger David och tittar på Lotten.
– Ja det vart ju bra det där säger Lotten och skrattar.
Duon köpte släktgården 2004 och köpte till grannfastigheten för ett år sedan. Ett förvärv som nu alltså möjliggör en satsning på mjölkkor utöver köttdjur som man har i dag.
– Vi båda har tidigare alltid arbetat heltid och drivit gården som hobbyverksamhet berättar David. Lotten har kört skördare hos Br Svensson och jag kört lastbil hos Fröjd. Det har fungerat kanonbra och vi trivs verkligen med det. Men genom denna satsning på ett helt nytt mjölkstall så öppnas nu möjligheten att mer eller mindre arbeta med detta på heltid. Vi kommer nog att jobba lite när det behövs, såväl inom skogen som med transporter och vi är såklart tacksamma över att denna möjlighet finns.

Detta med att satsa ytterligare på gården, har ni funderat på det länge?
Duon skrattar och tittar på varandra:
– Ja vad säger du David, är det 20 år eller hur länge är det?
– Ja det är då inte långt ifrån säger David.
– Att vi nu kan göra detta är mycket tack vare att vi förvärvade grannfastigheten så vi har såväl beten som åkerareal för att klara expansionen på gården.

Nu drar arbetet i gång
– Vi är igång med markarbeten nu i dagarna och därefter blir det att bygga form och gjuta. En av de som kommer att vara med att bygga mjölkstallet är faktiskt Henrik, han som mer eller mindre totade ihop oss på Pumpen i Södra Vi. Då är det ju inte mer än rätt att han är med och bygger. Likaså är Thomas Knutsson, TM Bygg, med och bygger upp stallet.
Vi är övertygade om att självförsörjningsgraden i Sverige måste öka och det finns ett större tryck från konsumenten att man vill ha svenskproducerade livsmedel. Att då ta tillvara på detta samtidigt som att fånga upp de gårdar som avvecklas med att satsa som vi gör innebär att det finns avsättning för svenskt livsmedel.

Vi frågar Arn om det finns fler i årskurs åtta som han känner till som också kommer att välja lantbruk och entreprenad på gymnasiet?
– Nej inte en enda och jag tycker att det är synd. För det finns mycket man kan göra och olika saker att hålla på med när man jobbar på en gård. Det är ju allt från maskiner och djur till växt-odling.

När räknar ni med att mjölkstallet är klart för invigning?
– Planen är att vi bygger i sommar och att det ska stå klart i oktober.

Har ni egen besättning eller hur får ni tag på mjölkkor?
– Vi letar just nu efter möjligheten att köpa besättning men vi har även tagit höjd för olika sätt att säkerställa en fungerande djurbesättning.

Investeringen ni gör är på ett antal miljoner, hur ser ni på framtiden?
– Den ser vi såklart ljust på. Vi satsar ju på detta för vår skull och det värmer mycket att se grabbarnas intresse för gårdslivet. Det gör att man får mer framtidstro än man kanske kunnat drömma om.

Vi går till hagen där två hästar går och betar, Arns och Leos hästar.
– David tittar på familjen och säger sedan, min morfar Assar som vi köpte gården av, undrar vad han hade sagt om han hade sett och hört det vi nu bygger. Tror nog att han hade sagt att det där med kor är bra men fåren, vad ska ni ha dem till. Jo just det en sak till, mjölksystemet vi kommer att installera är det blå systemet, alltså DeLaval.

Text och bild: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *