NyföretagarCentrum laddar om

Eva Torell, NyföretagarCentrum möter upp oss i Kisa sen eftermiddag i förra veckan. Hon hade precis avslutat ett möte med en blivande företagare i Kinda och är nu redo för ännu ett möte med oss på tidningen.

Text och bild: Gunilla C Johansson

– Jag har ryktesvägen hört att det råder osäkerhet om NyföretagarCentrum finns kvar efter att Växtkraft avvecklades. Jag vill klargöra att det snarare är det omvända. Vi laddar om för att möta behovet av rådgivning genom en rad olika aktiviteter nu i höst. Mycket av det som planerats in tidigare under pandemin har antingen ställts in eller flyttats fram. Det som gör att vi kan ladda om och med mer kraft än någonsin är att vi numera har tillgång till NyföretagarCentrum i Linköpings digra utbud av aktiviteter och verktyg som främjar företagande här och i Ydre.
Eva berättar att först ut är ett seminarium som tar upp hur man utvecklar affärsidé, når ut till blivande kunder i sin marknadsföring. I ett annat seminarium lite längre fram i höst berättar tre företagare om sin företagsresa. Från det att man funderat på att starta upp till fungerande verksamhet och planerna för framtiden. Eva betonar att alla som är intresserade har möjlighet att anmäla sig.
– Den viktigaste rollen vi har inom NyföretagarCentrum är de rådgivningssamtal vi har med de som står i begrepp att starta upp eller där man siktar på att utveckla sin verksamhet.

Hur kan ett möte med dig se ut?
– Det är stor variation, allt från att man kommer och har kanske två specifika frågor till att man diskuterar ett helt frågebatteri där man utkristalliserar vilket läge man är i, hur ser affärsplanen ut, bär den ekonomiska kalkylen, finns det en marknad för varan eller tjänsten och hur jag når mina kunder. En del kunder är väldigt pålästa medans andra önskar grundläggande orientering om vad man behöver tänka på när man planerar att starta företag.
En annan viktig del under ett möte handlar om i vilken form företagandet ska drivas. Ska det vara enskild firma eller aktiebolag, driva företaget på heltid, deltid eller bredvid ett heltidsjobb. Men framförallt om hur tankar och planer ser ut för framtiden. Detta är stora och viktiga frågor för den som är mitt uppe i sitt företagande som behöver bearbetas. Så svaret på din fråga är att samtalen är helt anpassade efter varje persons förutsättningar och mål. Vår roll är att vara ett bollplank och ställa frågor som stärker personen i sina beslut. Genom samarbetet med Linköping kan vi nu också erbjuda mentorsprogrammet där man får en erfaren företagare som stöd under ett år.

Gör dessa samtal och mentorskap någon skillnad?
– Ja det har vi tydliga siffror på att så är fallet. Det är betydligt större andel företag som visar högre tillväxttakt och överlevnadsgrad som valt rådgivning och mentorskap jämfört med de som inte valt detta. Jag vill poängtera att den rådgivning och mentorskap som vi erbjuder är helt kostnadsfri vilket öppnar för att alla som vill komma i kontakt med oss har möjlighet till detta.
Tycker det fungerar bra och glad över att verksamheten som så väl behövs finns att tillgå.
Detta är ett spännande arbete och jag förundras över vilken enorm bredd det finns inom företagande i Kinda och Ydre; från högteknologiska stora företag till yrkesskickliga hantverkare. Här i Kinda finns nog ett större utbud av spännande arbeten och utvecklingsmöjligheter än vad många först tänker sig.

Vad har du själv gjort på din semester?
– Det har varit mycket hemestrande förutom en vecka på Öland. Kinda bjuder på många fina naturupplevelser som Trollegater, en av Sveriges största urbergsgrottor, den otroliga utsikten från Hisneklint, och sist men inte minst alla härliga badplatser runt om i Kinda.
Eva Torell är uppvuxen i Kinda och återvände tillsammans med familjen hit efter ett decennium i bland annat Linköping.
– Det är smidigt att bo i Kisa och kunna gå eller cykla till såväl jobbet, bostaden, affären som gymmet.
Trivs bra här och det är nära till allt. När jag inte är i tjänst så tillbringar jag mycket tid i trädgården och uppskattar allt från att gräva trädgårdsland och skapa nya rabatter till att dricka kaffe i bersån och slappna av i hängmattan. Tränar gärna flera dagar i veckan och snart ser jag fram emot att det ska bli lite svalare så jag kan  vinterbada. Du som vill prova på detta börja gärna att bada nu i september då är det fortfarande relativt varmt i vattnet.

Vad är det som gör att du gillar att vinterbada?
– Det är en så härlig känsla efteråt, när värmen strålar inifrån kroppen och ut, det är så befriande och uppfriskande. Man laddar om och får ny energi. Så har du inte provat att vinterbada, så se det som årets utmaning, du kommer inte att ångra dig.

NFC verksamhet finansieras bland annat av kommuner, lokala banken, stora företag och en rad mindre lokala företag. Eva arbetar deltid på NFC och kombinerar detta med redovisningstjänster.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *