Nytt företag i Kinda

Renate Larssen och hennes sambo Robin Petersson, sedan midsommar förra året nyinflyttade till Farstorp strax utanför Kisa, kan numera titulera sig Kindabor, hur känns det?

Text: Gunilla C Johansson. Bild: Kristoffer Lundgren

– Det känns alldeles fantastiskt, vacker bygd och kulturlandskap tillsammans med ett mycket gott mottagande av grannar och andra gör att vi fått en bra start.
Renate är utbildad etolog med inriktning mot hästar startade upp sitt företag i Kinda precis då pandemin lamslog länder världen över.
– Ja det var omtumlande dagar, stora rubriker överallt med en världspandemi och samtidigt landade registreringsbeviset från Skatte-verket i brevlådan för mitt nystartade bolag.
Men jag kände då och känner fortfarande att tror man på sin ide är det bara att se framåt och tänka positivt.

Vad innebär det då att vara utbildad etolog?
-Jag är utbildad inom djurs beteende kopplat till behandling av oönskade beteenden på vetenskaplig grund. Jag har en kandidatexamen i veterinärmedicin i grunden och har byggt på med etologi vid Linköpings universitetet.
Att välja inriktning mot hästar var självklart för henne.
– Jag har alltid gillat hästar så det föll sig så att säga naturligt.

Berätta, vad man gör som etolog?
– Jag åker ut till platsen där hästen befinner sig och har ett möte med ägaren eller skötaren för att få en bild av utmaningen. Därefter observerar jag hästen, försöker läsa av hästens beteende och börjar lägga pussel. Vad är orsakerna till det här beteendet?
Låt oss säga att en häst bits när den står i stallgången. Det kan bero på många orsaker, att den har ont, att den är rädd eller att den kommer ihåg något som hänt tidigare då den stått i stallgången. Jobbar man då systematiskt med att ta bort orsaken till beteendet och lära in ett annat beteende istället genom till exempel belöningsbaserad träning kan man träna bort beteenden som inte är positiva för vare sig häst eller människa.
Att en häst bits, stegrar sig, inte vill gå in i häst-transporten eller boxen är jobbiga situationer. Jag vet av egen erfarenhet hur hopplöst det kan kännas som hästägare när man inte kan förstå och nå fram till sin häst.
Min häst Julle ville inte gå in i hästtransporten och jag hade försökt med allt. Fick då kontakt med en klickertränare som hjälpte mig förstå hur hästen tänkte och kände. När han närmade sig släpet och var lugn fick han lite godis i form av morötter. Han fick på så sätt fler och fler positiva minnesbilder som han förknippande med transporten. Efter några gånger av systematisk träning så var det inga problem att lasta honom.
Denna erfarenhet var grunden till att jag utbildade mig till etolog, för att utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet kunna erbjuda andra hästägare professionell hjälp.

Ok så då pratar du inte med hästen?
– Nej jag läser av hästens beteende.
Det finns gedigen vetenskaplig forskning om vad hästar behöver och vad som händer när detta inte uppfylls menar Renate som redan fått ett antal kunder.
– Ja trots att företaget är rykande färskt, så har jag redan hunnit vara i Örebro och Lindesberg nu när restriktionerna har hävts. Om ett par veckor bär det av till Stockholm. Så jag reser dit mina kunskaper behövs.
Här i Farstorp bor Renate tillsammans med sin sambo och två hästar på en gård de för tillfället arrenderar.
– Vi trivs jättebra och våra grannar som driver en
mjölkgård är fantastiska, utbrister Renate.

Hur kom det sig att ni landade just i Kinda
– Det var tack vare en annons på nätet där vi såg att denna gård var till uthyrning. Jag skulle börja studera i Linköping så vi satte oss i bilen och åkte hit. När vi kom till Kinda och såg landskapet och omgivningarna så blev det verkligen kärlek vid första ögonkastet säger Renate och skrattar.
Jag har redan börjat känna mig hemma på ett hjärtligt sätt.
Renate hoppas få kontakt med hästägare och erbjuder allt från stöttning i träningen från marken eller hästryggen till att försöka få en häst som inte gillar hovslagaren att tycka om att bli verkad och skodd.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *