Nytt resecentrum i Kisa

Ledartrion i Kinda, Christer Segerstéen (M) kommunstyrelsens ordförande, Lena Käcker Johansson(KD) kommunfullmäktiges ordförande och Conny Forsberg (S) förste vice ordförande i kommunstyrelsen, provar ett av de nya fasta borden och stolarna på nya resecentret i Kisa. De är glada och nöjda över ett nytt attraktivt och säkrare resecentrum.

Kisas nya resecentrum för buss och tåg kommer att stå klart under våren till mångas stora glädje.

Stationsområdet har varit kantat av många olika turer och idéer. Under 2010 presenterades förslag från 33 arkitekter i en stor europeisk tävling. Bland förslagen gick att finna förslag om en linbana till och från Tolvmannabacken, inglasat hotell, sporthall, äldreboende och kulturcenter. Det fanns därefter planer på att bygga en ny ICA-butik men efter några år lades även detta projekt ned eftersom säkerhetsavståndet till järnvägsspåret påverkade butiksytan negativt.

Körsbärsträd med rosa blommor förgyller stationsområdet
På området kommer en parkering finnas med plats för 66 bilar samt cyklar och mopeder. Körsbärsträd i skära kulörer kommer blomma mellan asfalterade ytor och grönområdena kommer att vara utrustade med bänkar och under den kalla årstiden kan väntande resenärer nyttja väderskydd som utrustats med infravärmare. För att spara energi är infravärmaren styrd av rörelsesensorer. En handikappanpassad toalett kommer att finns på området, invändigt utrustad med rostfritt stål för att minska risken för vandalisering och av samma anledning kommer byggnaden vara låst med tidlås under nattetid.

Lokstall med anor
Tidigare har lokstallet från 1901 varit dolt bakom en trädridå men i och med det nya centret kommer byggnaden bli mera synlig. Kostnaden för ombyggnationen av stationsområdet beräknas nå 14 miljoner kronor varav 5 miljoner kronor erhålles i form av statsbidrag.

Text och foto: Per Svensson Borrud


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *