Ödäng

Bra start på ny verksamhet

Benny Knutsson har fått en bra start på företaget Maskin- och Transportentreprenad i Kisa, där man ser till att serva lantbruk och entreprenörsföretag när så behövs.

Text och bild: Gunilla C Johansson

– Huvudfokus är att reparera och underhålla jordbruks-och entreprenadmaskiner men vi kan även hyra ut oss själva som maskinförare med eller utan fordon vid behov.
Benny berättar att man köpt in en lastmaskin som lämpar sig för allt från entreprenadarbeten till att röja snö samt en mindre lastbil
– Vi har en 8 tons lastbil, liten och smidig med bra kapacitet. Det är ju inte alltid man har behov av en stor lastbil utan att man klarar sig med denna mindre modell, inte minst för framkomligheten.
Benny Knutsson sålde av sitt företag SvetsMekano, som nu är en integrerad del av Ståthöga, men behöll själva fastigheten.
– Det känns bra att den verksamheten rullar på och lever vidare. Jag behöll själva fastigheten och hyr ut delar av lokalen till Ståthöga och använder en del, där vi är nu, till vår nya verksamhet. Det var en rolig tid och nu vet jag vad det innebär att driva företag med ett tiotal anställda. Allt pappersarbete och att räkna på offerter som det innebar. Det jag saknade då var att kunna åka ut och jobba och träffa kunder. Detta blir det mycket av framöver genom detta företag säger Benny.
Jonathan som gick ut transportlinjen i Hultsfred för fem år sedan ser fram emot att få köra lastbil och lastmaskin i verksamheten.
– Jag har ju gjort detta tidigare i olika omgångar när jag inte arbetade på SvetsMekano berättar Jonathan.

Ni vänder er till lantbruk och entreprenadbranschen för service och reparationer.
– I dessa branscher, som i så många andra, måste man snabbt vara på plats att reparera när maskiner går sönder. Att då kunna rycka ut för att lösa problem med kort varsel är något som är tjusningen med jobbet.

Ni vänder er även till privatpersoner?
– Ja, och då rör det sig mest om att ta fram smidesdetaljer. Det kan vara ett skräddarsytt räcke, fallskydd till staket eller grindar.
Det finns mycket av dessa varor färdiga att köpa i handeln. Där vi främst skiljer oss åt är att vi kan platsbygga och anpassa efter fysiska förutsättningar och leverera detaljer till riktigt hög kvalitet på godset. En annan viktig parameter att ta hänsyn till är stabiliteten, att man får rätt dimension för bästa möjliga styrka och hållbarhet.
Det finns många entreprenörsföretag, lantbruk och privatpersoner i Kinda så kundunderlaget finns och vi finns för dem, så vi ser med tillförsikt på framtiden summerar Benny och Jonathan.

 

Rådgivning och klimatsmarta val

Avite, Nordway Store är ännu ett företag i raden som känner medvind.

– Vi har haft ett högt tryck på rådgivning, mycket tack vare fiberanslutningar till villor i Kisa och lägenheter hos KindaHus säger Niklas Nocko Nilsson, Avite i Kisa.
Detta har inneburit att man även har hjälpt en del kunder med fysiska installationer. Dessa arbeten och tjänster omfattas av RUT vilket uppskattas av många.
– Det har dock varit lite si och så när det gäller information från tjänsteleverantör till  kund där vi har fått gå in och varit bollplank utan att kunna ta fullt ansvar. Men det viktigaste är att frågetecken rätas ut och att kunderna får tillgång till sina tjänster vilket vi kunnat hjälpa till med.

Nya kunder
Niklas berättar att man fått ett ökat antal förfrågningar och nya kunder från pastorat angående ljud- och bildinstallationer i kyrkor.
– Vi ser även en ökning att allt fler kunder anammar klimatsmart IT. Det vill säga, vi säljer allt mer rekonditionerad IT-utrustning så som datorer, telefoner och surfplattor. Detta är en stark trend som håller i sig och jag vill påstå att den kurvan pekar uppåt. Förr köpte man rekonditionerad IT-utrustning av ekonomiska skäl. I dag väljer även företag att aktivt att köpa rekonditionerat av miljöskäl

 

Lunchrestaurangen Blå Hästen och Evas Catering

– Det är bra fart här på Blå Hästen och vi har många stamkunder som äter lunch hos oss flera gånger i veckan berättar Eva Stefansson.

Eva Stefansson tog över Blå Hästen 2018 och hade innan dess sysslat med cateringverksamhet under 20 års tid, vilken hon fortfarande driver.
– Cateringverksamheten är snart inne i sin högsäsong med mat till studentskivor, bröllop och andra festligheter.
För oss precis som för många andra så är det lugnare i januari och delar av februari, men därefter ser vi en uppgång.

Populära rätter
– Rätter som alltid är poppis när de finns på lunchmenyn är ärtsoppa, raggmunk med fläsk eller fläsk med löksås. Rejäl husmanskost med andra ord. Även salladsbuffén är välbesökt, så här får man i sig hela kostcirkeln.
Du har tidigare arrangerat kvällar med ostprovning, en välbesökt och uppskattad aktivitet.
– Ja, det är roligt att du säger det och vi hopps att kunna få till detta i höst igen, det var verkligen ett lyckat arrangemang.
Då ångrar du inte att du satsade full ut på mat i dess olika former
– Verkligen inte, det har känts bra från första stund tack vare nöjda och återkommande kunder summerar Eva.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *