Nu laddar vi om

Alla som funderat på att införskaffa en eldriven bil, hybrid eller en som endast går på el, kan nu sluta att fundera. Nu finns det sedan några veckor tillbaka två prima laddstolpar intill Café Columbia i Kisa som bara väntar på att få ladda bilar i Kinda.

 

 Ett av flera mål

Kindas kommunalråd Hans Måhagen, Joakim Svensson, Åtvidabergs energi- och klimatrådgivare och vice VD Klas Gustafsson från Tekniska Verken, var några av alla de som var på plats när laddstolparna invigdes för några veckor sedan.

Hans och Klas var det som invigde stationen med att klippa, eller snarare med att ladda bilbatteri, denna dag och Hans uttryckte på flera sätt det positiva med att laddstolparna nu är på plats.

– Kinda kommun har nu uppfyllt ännu ett av flera mål som vi tagit politiska beslut om, att det skulle finnas en laddningsstation för elbilar med tillgänglighet för allmänheten under 2016, vi ser bara positivt på att detta nu är i drift.

Ett mål som man klarade med några veckors marginal.

 

 Fördubbling av elbilar

Energi- och klimatrådgivare i Åtvidaberg och Kinda, Joakim Svensson, berättar att han jobbat för att Kinda ska få laddstolpar sedan han tillträdde sin tjänst 2015.

 

– Detta känns riktigt roligt och något som gynnar kommuninvånare som genomresande och sommarturister. Nu kan man ladda batterierna på flera sätt, dels uppleva vackra Kinda, äta något gott och ladda sin bil. Tillgängligheten ökar nu när dessa stolpar är på plats. Kinda har varit en vit fläck på kartan när det gäler laddningsstolpar men nu är detta alltså ett minne blott. Elbilen har kommit för att stanna och antalet elbilar har fördubblats de senaste åren. I dag finns det cirka 30 000 elbilar i Sverige varav ett 10-tal i Kinda.

Laddstolparna står på kommunal mark, ägs av Tekniska Verken, ett driftbolag ansvarar för att stolparna fungerar och är ett resultat av ett projekt som går under namnet klimatklivet.

– Jag tog kontakt med Tekniska Verken och frågade om de var intresserade att sätta upp stolpar i Kinda och efter ett par möten och samtal så var vi överrens och nu är de alltså på plats. Förhoppningsvis kan det blir fler stolpar i Kinda om detta slår väl ut.

 

Råd och stöd

Joakim arbetar till vardags med att ge råd och stöd som är kopplat till klimat och miljö.

– Frågor som rör värmepumpar, solceller, elbilar, ventilationer är några konkreta exempel som jag ofta ger råd och stöd i. Dessutom arbetar han just nu med ett projekt som handlar om hur våra vanor och val när det gäller arbetspendling påverkar miljön. Joakim arbetar två dagar i Kinda och tre dagar i Åtvidaberg. Vill man prova på att resa klimatsmart kontakta Joakim för mer info.

Fakta

• En normallastad bil runt klarar cirka 20-30 mil innan den behöver laddas. Bränslekostnad ligger för närvarande på 2 kr/mil att jämföras med 7-11 kr/mil för en dieselbil.

• Elbilarna har ett högre inköpspris men elbilsbranschen tror att man redan år 2020 att elbilar ligger i jämförbara prisernivåer med diesel och bensindrivna bilar.

• En elbil har låga underhållskostnader.

 Till dig som köpt en elbil och saknar doften av bensin och diesel allt för mycket, kanske det finns doftgranar som kan möta upp behovet 🙂

Gunilla C Johansson

 

 


Publicerat

i

, , ,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *