Pulsen på sommaren

Sofie Diddi och Anna-Lena Monell bakom disken i caféet.

Vi har vandrat och aktiverat oss som aldrig, förr. Vandringsleder har varit välbesökta, myggmedel har används flitigt vissa veckor men trots detta har positiva vindar hållits i rörelse i hela  Kindabygden vi har tagit pulsen på några näringsidkare i Kinda för att höra hur sommarsäsongen har varit.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Oscar Härnström, MBT Park Kisa

Premiären gick av stapeln i början av juli och vi frågar Oscar hur första sommaren i Kinda har sett ut.
– Det har varit superkul att vi fick en kanonstart och att  vi öppnade upp som planerat. Konceptet bygger på att vi håller helgöppet och har haft så hela sommaren. Vi har fått mycket positiv feedback från många nöjda åkare och besökare.
Själva öppningshelgen var det fullt drag i området då det var några hundra cyklister och ett 100-tal besökare som hittat till oss.
Oscar berättar att det är allt från erfarna cyklister till nybörjare som tar sig till MBT Parken i Kisa.
– Ja det är såväl långväga åkare som boende i kommunen som kommer hit vilket såklart gläder oss.

Hur ser hösten ut?
– Vi kommer fortsättningsvis att hålla öppet helger precis som tidigare men öppnar upp för fler dagar under höstloven.

Det har varit några incidenter på banan, kan du berätta.
– Ja det har det varit och det är alltid lika tråkigt när det händer. Men precis som inom denna sport som andra exempelvis ridsport och alpint så sker detta ibland.

Till sist något du vill hälsa Innehålls läsare?
– Ja det är att man ska vara stolt över allt det fina här, jag vet inte hur många som kommit hit för första gången för att utöva denna sport som öser lovord över hur stor anläggningen är och vilket vacker natur vi har här i Kinda. Nu hoppas jag på lite eller ingen alls snö här i backen så vi får en lång säsong i höst.

 

Sofie Diddi, Horns CafÉ Horn

– Vi startade ju upp caféet i Horn mitt under rådande pandemi, så vi har inga direkta siffror att jämföra med men vi ser att vi trots förutsättningarna fått en bra start. Sammanfattar vi sommaren så ser vi att turister hittat hit som en hel del från såväl Vimmerby, Södra Vi och Kinda som ser detta som ett besöksmål.
Detta menar Sofie Diddi, bosatt i Horn. Hon driver caféet tillsammans med Anna-Lena Monell.
– Vi har fått en enorm respons från såväl tidigare stamkunder som nya gäster och det gör att man tycker att det är extra roligt att åka hit.
Sofie betonar att man håller öppet fem dagar i veckan och detta året om.
– Hur roligt detta än är så behöver man ett par lediga dagar i veckan, och det fungerar väl. Vi har valt att fokusera på att ha öppet tisdagar till lördagar och utökar öppettiderna med lite kvällsöppet. För hösten, beroende på hur eventuella restriktioner ser ut, så planerar vi för såväl afterwork, pubkvällar och annat.
Vi har under sommaren haft fyra mycket duktiga tjejer anställda, som verkligen tagit hand om kunder på bästa möjliga sätt. Nu ser vi fram emot en bra höst och vi har redan börjat kika på råvaror till julmaten säger Sofie.

Veronica Eriksson, Rimforsa Strand Rimforsa

– Vi gick in i sommarsäsongen från 0 till 100 och har tack vare en riktig fin sommar slagit omsättningsrekord för juli månad, men det är en bra bit kvar till det mål vi har satt upp för verksamheten, men visst har det gått åt rätt håll.
Så sammanfattar Veronica sommarmånaderna för Rimforsa Strands verksamhet. Fullbokade rum, rejäl efterfrågan på upplevelsepaketen och gäster som stannar till för lunch eller middag återkom under vår intervju.
– Branschen ropar efter personal och det är stor brist då många valt att lämna på grund av pandemin. Jag är så tacksam för att vi tog beslutet att behålla vår personal vilket också innebar att när vi väl kunde trycka på knappen så fungerade allt från dag ett. Detta tillsammans med all extra sommarpersonal så har allt fungerat till 100 procent.

Tidigare i år så gick du ut och berättade via tidningar och sociala medier hur otroligt mörkt och tungt läget var då för verksamheten, hur ser det ut nu?
– Vi har haft en fantastisk sommar och det har inte kunnat gått bättre, men vi har trots detta en lång väg kvar till att vi är i hamn för att räta upp våra siffror. Det gör att vi hoppas på en fortsatt bra säsong till hösten där man väljer att komma hit för en lunch, basta, vandra eller helt enkelt bara koppla av i en naturskön miljö. Man kan säga att vi balanserar på en slak lina som är på väg att stabilisera sig men allt är beroende på hur september och oktober löper på. Vi har flera inbokade konferenser men vi vågar inte ta ut något i förskott. Vi har vid två tillfällen sett hur konferensbokningar över en natt gått från fullbelagt till i princip noll. Men just nu när du frågar så ser det bra ut när det gäller den delen. Men för oss som för andra i branschen så är vi helt och hållet beroende av hur restriktioner och pandemi ser ut. Det vi har lärt oss av det som nu råder är att inte ta ut något i förskott utan ta dag för dag, vecka för vecka och göra det bästa man kan av de förutsättningar som finns.
Jag vill från oss alla som är involverade i Rimforsa Strand sända ett hjärtligt tack till alla som har varit här och som fortsätter att komma till oss, utan er är vi inget.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *