Så lyckas du med dina tomatplantor

Att bjuda på en sallad med egenodlade tomater är en självklarhet för några och en utopi för andra då man inte tror att man lyckas få några solmogna tomater från tomatplantorna i sin trädgård eller balkong.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Vi har tagit hjälp av Fresons utanför Rimforsa för att få några praktiska odlartips.

När du köpt din tomatplanta:
Plantera om i en större kruka, cirka 30-40 cm diameter med jord som innehåller hönsgödsel.
Tänk på att du behöver tillföra ytterligare näring löpande under sommaren. Placera gärna i soligt vindskyddat läge. Tomatplantor är relativt tåliga och kan klara temperaturer nära noll. Plantera med minst 50 cm avstånd så att du får god luftcirkulation
Bind upp plantan med hjälp av snöre så de får ett stadigt och bra växtstöd.
Tomatplantor behöver mycket vatten. Solkiga och hängiga blad är ett tecken på att du behöver vattna.
På alla tomatsorter förutom busktomater behöver du hålla koll på näringstjuvar, så kallade tjuvskott (se bild). Ta bort dessa kvistar från tomatplantan för bästa möjliga skörd på huvudplantan.
Tips: Tjuvskotten går att sätta i vatten och när de bildat rötter så kan du även här få tomater senare under säsongen.
När det gäller busktomater så ser de ut som sitt namn, buskiga i formen och de ska alltså inte tjuvas utan få växa fritt. Dessa plantor är oftast så stabila att du inte behöver binda upp plantan. En mycket populär tomat som lämpar sig bra på balkong, uteplatser som ger en riklig skörd.
Det tar cirka åtta veckor från det att tomatplantan blommar tills att du kan skörda dina tomater.

Lycka till med din odling!
Fresons i Valla

Ostkakecafét vid Fresons,
den lilla stugan intill det stora växthuset i Valla, erbjuder förutom ostkaka och kalvdans även matiga smörgåsar med närodlat från växthuset såsom sallad, tomater och färska kryddor.
Nora Gräsberg bemannar i år caféet där det likt tidigare år går att köpa heminredning samt att fika i trädgården och njuta av sol och värme.
Nora studerar i Linköping och ansvarar för caféet som håller öppet helger fram till midsommar, därefter varje dag fram till mitten av augusti.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *