Ser ljust på 2019

– Alla 1 100 bredbandsanslutningar som vi installerat på uppdrag av stiftelsen Kinda Hus är nu klara. Nu är det full aktivitet i Rimforsa med den nya idrottshallen vid Hackelområdet med el-, ventilations- och VS-arbeten. En ny-byggnation som ska stå klar till sommaren. Däremellan är det naturligtvis både omfattande som mindre uppdrag till företag och privatpersoner.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Så sammanfattar Peter Marcovic, platschef på Ternstedt Invent i Kinda, dagsformen på företaget. Ett företag som expanderat rejält de senaste åren, mycket tack vare uppköp av fåmansbolag inom VVS, ventilation, plåt kyla och el. Företaget har i idag närmare 100 medarbetare. 30 personer arbetar i Kinda och Peter är en av dessa. – När jag började för fyra år sedan var vi två personer här i Kinda och hade inte alls den omfattande verksamheten vi har idag. Jag drev eget företag då jag fick frågan om jag ville sälja verksamheten och börja här, och så blev det. För mig och alla som arbetar här så är det viktigt att vi har en lokal förankring, och det vill jag säga att vi har med två kontor i Kinda. Ett i Kisa och ett i Rimforsa. Peter flyttade till Kinda från Edsbruk när han var 18 år och bor nu i Kisa med sin familj. – Tycker att vi rotat oss bra även om jag trivdes bra där jag växte upp. Peter är elektriker i grunden och har arbetat i branschen i halva sitt liv. – Jag trivs verkligen med mitt arbete och att jobba tillsammans med alla samarbetspartners som vi samverkar med i olika byggprojekt. Vissa jobb som vi räknar på tar vi hem som huvudentreprenör och där tar vi in underentreprenörer när så behövs, som exempelvis snickare. Andra jobb är vi med och räknar på jobbet och blir själva anlitade som underentreprenör. Viktigast är att jobb som kommer ut och som ska lämnas anbud på landar på företag i trakten. Det gör att arbetskraften stannar kvar här och vi alla tillåts att växa. Ta byggnationen av nya idrottshallen i Hackel som exempel. Här har kommunen tänkt om i olika om-gångar för att klara budgetramar. Jens-Åke bygg, ett lokalt företag, vann upphandlingen. Många som verkar i trakten, däribland vi, är anlitade som underleverantörer poängterar Peter. När vi var och besökte idrottshallen som i skrivande stund är en byggarbetsplats pågick det många arbetsmoment parallellt med varandra. Takkonstruktioner i stål varvas med kraftiga limträbalkar, spånskivor, eldosor och ventilationstrummor. Man kan redan nu ana hallens storlek, var läktarna ska monteras, omklädningsrummens placeringar och hur den välkomnande entrén kommer att se ut.

Nästan så att man hör ljudet av en innebandymatch, eller vad säger du?

– Haha ja, kanske det, tänk om vi hade haft en sådan här hall när jag spelade i Rimforsa IF men det gick bra även i Åsundahallen. Men hur som, detta jobb är ett exempel på gott samarbete mellan oss och andra företag. Att vi alla ska kunna komma hit en dag när allt är i drift och känna stolthet över att man fått vara en del av detta projekt. Precis som vi gör med alla jobb vi utför.

Hur ser ni på 2019?

– Om vi börjar med 2018 och hur det året såg ut så var det ett mycket arbetsintensivt år där många projekt skulle vara klara till årsskiftet. Detta innebar att många medarbetare fick jobba över en del. Det som är så positivt med detta är att alla verkligen tog i och gjorde allt de kunde för att få projekten klara i tid. Detta stora arbetstryck som vi hade i december innebar även att några av våra kunder ha fått vänta några veckor på att få arbeten utförda. Jag vill verkligen framföra ett stort tack för visad förståelse för detta. När vi ser på 2019 så har det börjat bra och vi har nu jobbat i kapp och ligger i fas med normala handläggningstider. Ingen har väl någon spåkula på hur 2019 kommer att bli, men fortsätter 2019 som det har börjat så ser vi ingen avmattning i sikte på arbeten inom vår bransch detta år. Ternstedt Invent är verksamma i främst Småland och Östergötland.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *