Självklart ska vi bygga bostäder

Det finns byggklara tomter med antagna detaljplaner där vi bara väntar på att få klart med bygglov. När det är klart sätter vi ner spaden och bygger här i Kisa. Det finns även andra planer på att bygga i Rimforsa, på parkområdet vid Skolgatan, där vi ställt frågan till kommunen om det är möjligt att ändra från parkområde till bostäder. Vi tittar även på möjligheten att bygga på torget i Rimforsa. Det finns alltså planer och jag vill påstå att vi är i det läget att vi nu går från ord till handling.

 

Jan Skarin, ny VD på Stiftelsen Kinda Hus, har tidigare beskrivit sig som en förvaltande VD. När vi lyssnar in Jan under vår intervju så utkristalliseras det allt mer en bild på en VD som vill ha ännu bättre struktur och uppföljning på kostnader. En VD som vill bygga bostäder!
– Det är klart att sneglar vi på Linköping och pendelavstånd, så ligger Kinda kommun bra till. Det är visserligen liknande byggkostnader men för den som gillar närheten till naturen så kanske vi blir förstavalet.
Jan berättar att hans drygt första halvår som VD till stor del har inneburit att lära känna verksamheten.
– Det är klart att det alltid finns förbättringspunkter, det gör det inom all verksamhet. Kinda Hus hade redan innan jag kom in i bilden arbetat med att se över arbetssätt, rutiner och förbättringsarbete, helt naturligt efter att man genomgått ett förändringsarbete som man gjort här.

30 år i branschen
Jan har arbetat inom branschen i dryga 30 år och under dessa år med ledande befattning.
Han berättar att han tidigt, redan som 11-åring, fick axla store-brorsrollen på allvar då hans föräldrar gick skilda vägar.
– Mamma brukar säga att jag fick bli stor tidigt och att jag på ett sätt fick axla papparollen åt mina småbröder. Jag vet inte om det har påverkat mig att vilja styra och ställa, men på något sätt så lärde jag mig tidigt att förhandla för att nå målet.
Men det är väl för mig som alla andra att uppväxten påverkar en som person, detta tillsammans med att jag under närmare 20 år var fotbollstränare och att jag har fött upp travhästar och haft stort intresse för travsporten. Väver man samman allt detta så blir det väl jag som person som slutresultat.
En viktig sak som jag lärt mig genom livet är att ensam är inte stark. Jag vet att vi alla behöver och ska ta ansvar för det man gör och få saker utförda. Men att tro att man klarar allt ensam, det är en svaghet. Jag ser hellre att man är fler och då får kraften en mångfalt starkare effekt.

Framtidsfrågor
Vi bollar vidare frågan på hur Jan ser på stiftelsens framtidsfrågor.
– I närtid handlar det mest om att lösa våra hyresgästers internetuppkoppling. Jag hoppas att bringa klarhet i frågan och att det kommer att finnas ett förslag till beslut med våra hyresgästers bästa framför ögonen till hösten.
Men om du ser på längre sikt vad ser du så som viktiga frågor?
– Givet är det att se till att det mycket stora och omfattande renoveringsarbete vi är inne i fortsatt håller hög fart, och att vi får ner spaden som jag sa tidigare, för nybyggnation av bostäder. Vi har utmaningar som vi behöver lägga i vågskålen tillsammans med möjligheter för att kunna fatta så kloka beslut vi kan.
Om du försöker dig på någon form av prioriteringsordning på det ni kommer att satsa på hur skulle den då se ut?
– Initialt kommer Linnékullen med nybyggnation och därefter det omfattande renoveringsarbetet på Floragatan 1. Därefter blir det delad plats för nybyggnation i Rimforsa, parkområdet alternativt torget och renovering av 200 lägenheter i Bergdala.
Det var en gedigen lista, vad är det för tidsaspekt vi talar om?
– Ja vi har ett lånetak beviljat av Kinda kommun och fullmäktige som ligger på 275 miljoner kronor. Där har du svaret. Det är vi som stiftelse som hanterar det ekonomiska utrymmet på 90 miljoner och det ska som bekant räcka till mycket. Vi hoppas och tror, att vi kommer att klara av detta inom en rimlig tidsperiod. Nybyggnation beror på handläggningstider och eventuella överklaganden.
Det är viktigt att se helheten och att försöka sig på att sia om framtiden. Vi vet att det är ett stort tryck på bostäder och vi behöver få snurr på bostadsmarknaden. Får vi det så ökar attraktiviteten i Kinda, dels som plats att bo på, men även att komma till-baka till. Rotationen på bostadsmarknaden har vi tillsammans med andra aktörer ett delansvar i.

Kan vi räkna med 100 lägenheter inom kort i Kinda?
– Nja, inte på kort tid men kanske att det är möjligt till år 2030. Jag skulle önska att vi fick ett nytt landmärke i Kinda och det skulle i så fall vara ett åttavåningshus på torget i Rimforsa. Egentligen ser jag inte något som talar emot detta. Det går ju bra att bygga på höjden i Linköping och där har de ju flyget att ta hänsyn till. Tänk vilken fantastisk utsikt vi skulle få i Kinda.

Aktiv fritid
Vad sysselsätter du dig med på fritiden?
– Nu för tiden är det vare sig fotboll eller travhästar på agendan, nu är det att renovera huset i Åtvidaberg. Vi har god hjälp av våra tvillingsöner som är elektriker respektive snickare. Två killar som jag och min fru är enormt glada och stolta över.

Vi tackar för intervjun med Jan som tillträdde i januari efter Per Cedervall som var VD under 14 år och som påbörjade den resa som Stiftelsen Kinda Hus nu är på. Att tillsammans med andra arbeta intensivt för ett attraktivt boende i Kinda.

Vem vet kanske 100 nya bostäder står inflyttningsklara tidigare än någon vågat hoppas på. Kanske är det så att trenden att bo utanför de större orterna är här för att intensifieras.

Favoriträtt: Pepparstek.
Färg: Blått.
Bok: Läser nästan aldrig böcker,
det blir snarare travtidningar
och att lösa korsord
Musik: Enkelt, Roy Orbinson.
Detta gör mig arg: När någon blir beskylld och får skulden får någon de aldrig gjort.
Detta gör mig glad: När man vinner mot alla odds. Jag gillar att arbeta i underläge.


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *