Sofidel i framkant

Jesper Banck, Kalle Kindén och Roger Svensk visar upp den nya miljövänliga förpackningen.

Sofidel, f.d. Swedish Tissue, en av Kindas största arbetsgivare producerar pappers-produkter som aldrig förr. Första halvåret var siffrorna röda på grund av historiskt höga världsmarknadspriser på pappersmassa. Efter sommaren och fram till idag har priserna återgått till normala nivåer och bolagets siffr­or har rätat upp sig.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Så sammanfattar relativt nytillträdde VD:n Roger Svensk läget för Sofidel i Kinda när vi träffades tidigt en morgon i förra veckan.
Produktionen var i full gång i hela fabriken och på konverteringen, det vill säga den avdelningen där man producerar olika produkter baserat på papper, producerades för dagen toalettpapper. Roger som alltid varje morgon tar en runda i hela fabriken säger att denna morgon blir den av som vanligt men tidpunkten blir något senare än brukligt då vi var på besök för en intervju.
– Ja denna rundtur som brukar landa på en timme är så viktig för verksamheten.
För mig är produktionen och allt som händer och sker där själva basen och grunden i vår existens, det är där det avgörs om vi finns imorgon.
Roger vidareutvecklar sina tankar där medarbetares engagemang, kunskap och vilja är framgångsfaktorerna för att man lyckats bedriva pappersbruk i över 100 år.
– Det finns så mycket kunskap och erfarenhet inom dessa väggar och det är de som jag värdesätter mest av allt. Det är här man tänker till och ser hur vi kan bli bättre, det är här vi testar idéer och produktutveckling. När det blir, vilket händer, ofrivilliga produktionsstopp så vet alla att ett stillestånd kostar stora belopp. Att då få se och uppleva allas förmåga att plocka fram problemlösningar snabbt och eftertänksamt är en av våra styrkor. Likaså förmågan att alla tillsammans är med och testar och jobbar fram förslag på hur vi kan bli ännu mer effektiva och bäst på det vi gör.

Vässade allt
Roger Svensk berättar att han senast kommer från IKEA Industry i Hultsfred och möbelfabriken som ligger vägg i vägg med tillverkningen av spånskivor. En möbelfabrik som han fick vara med att bygga upp tillsammans med HR-avdelningen. Det var här som han verkligen fick vässa allt som gick att vässa för att kunna starta upp tillverkningen av PAX-garderober i Sverige, vilken konkurrerar med låglöneländer.
– Egentligen ska det inte vara möjligt, men det vi lyckades med där, var att kunna producera dessa garderober till lägst kostnad i hela världen. Vi kombinerade morgondagens tekniklösningar tillsammans med medarbetare med rätt förutsättningar, att vilja lyckas på sitt arbete. Det är när teknik och engagemang förenas som gör att företag lyckas etablera sig och stärka sina positioner på marknaden. Ser vi till denna verksamhet och efter mina månader här så ser jag samma sak. Här finns tekniken och kunskapen. Det vi kommer att arbeta med under 2020 är att jobba vidare med effektiviseringar och positionera oss ännu tydligare med det vi är bra på.

Miljöansvar
Roger går och hämtar den senaste produkten, en förpackning toalettpapper.
– Haha, ja själva uppfinningen med toapapper är inte något nytt, men däremot emballaget.
Se här säger Roger och hämtar ytterligare en förpackning toalettpapper.
Normalt är det denna förpackning som du och jag bär med oss hem från matbutiken, en förpackning där emballaget är i plast. Den här nya förpackningen däremot är av papper.
Vi har på utvecklingsavdelningen, inköp och produktion jobbat tillsammans med hur vår maskinpark ska kunna ställas om. Från att svetsa ihop plast och handtag runt förpackningen till att istället emballera med papper och lite lim.
Detta kan låta enkelt och obetydligt, men om man tänker på att vi producerar nio rullar toapapper per sekund och att det rymmer åtta rullar i en förpackning, tänk vad plast vi får bort från marknaden under ett år.
Emballaget ska ju endast underlätta transport från oss till butiker, och från butiken hem till kunden. Det är ju inte så att man ställer fram en förpackning på matsalsbordet utan oftast öppnar man förpackningen när man kommer hem eller så får den landa i förrådet.
Roger berättar att man tagit ett beslut inom koncernen att halvera mängden plast i produkter fram till 2030 räknat från 2013 års volymer.
– Detta är stora mängder som du förstår och vi tar detta på största allvar. Det är alldeles för många larm om vad oljebaserade produkter som hamnar fel gör för skada på vår moder jord.
Därför ska vi göra det vi kan och ett sätt är att byta ut emballaget på förpackningar. Just denna produkt har vi precis släppt ut på marknaden och säljer via ett par stora butikskedjor för att se hur detta tas emot av konsumenten. All förändring tar tid, så även denna.

Aktiv fritid
Du bor i Motala och dagpendlar till Kinda och väljer en aktiv fritid.
– För mig är det viktigt att röra på mig för att orka jobba och må bra. Träning och inte minst golfen är mitt sätt att ladda mina batterier. Dagtid och på arbetstid blir det att ha många bollar i luften, men när jag spelar golf eller kör löpträning, då tränar jag på att hålla en boll i luften. Det är viktigt att kunna ställa om och ta tid till återhämtning.
Så om vi sammanfattar vår intervju så går Sofidel som tåget?!
– Ja, nu är vi på rätt spår och har goda förutsättningar att stärka våra positioner. Vi vet ju vad vi gör och kan efter över 100 år i branschen!

Sofidel Sweden AB:
• Cirka 190 anställda
• Omsätter cirka 800 miljoner SEK
• Producerar cirka 160 ton mjukpapper per dygn på två pappersmaskiner (cirka 55 000 årston).
• Exporterar till större delen av världen, bland annat från Kanada, till Sydafrika och Korea.
Konverterar ca 18 000 ton per år i den nya fabriksdelen på två maskiner, en toa och en hybrid för både toa- och hushållspapper.
Ca 35 unika produkter som säljs till hela Skandinavien.
Producerar ca 9st toalettrullar per sekund


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *