Stjärnevik blev startskottet

Magnus Johansson, Erik Borg och Henric Wiström

Juni 2017 stod den stora renoveringen av Stjärnevik i Oppeby, som förvaltas och ägs av Riddarhuset, klar. Ett mycket omfattande arbete som lade grunden för den konstellation av fyra företag som idag har ett mycket nära och omfattande samarbete.

Vi träffar trion Erik Borg, Henric Wiström och Magnus Johansson, alla företagare inom el, plåt, bygg och måleri, tidigt en morgon i förra veckan och då i Horn.
Det är här jag har lager och fikarum säger Erik Borg och visar oss runt i lokalerna som är belägna mellan kyrkan och banken i Horn.
Det nära samarbetet som är idag mellan oss började när vi på Byggwång fick totalentreprenaden att renovera Stjärnevik. Ett jobb som satte extra höga krav på kunskap och bredd för att kunna hantera i detta fall ett stort bostadshus som är ett historiskt dokument från en svunnen tid. Att få fatt på företag som har kunskap om exempelvis gammeldags målarteknik och färger var inte helt lätt men jag fick kontakt med Magnus. Under detta projekt, som innefattade allt från bygg och måleri till VVS och som pågick under en längre tidsperiod, lärde vi känna varandra och insåg ganska snart att vi hade liknande sätt att tänka när det gäller arbetssätt. Dessutom så har Magnus och MJT ett glasmästeri, även det en styrka när vi räknar på jobb. Vi på Byggwång har ökat i antalet anställda de senaste två åren och kommer att behöva anställa ytterligare under 2021.

Fler anställda
– Idag är vi fyra medarbetare på MJT dels de som varit lärlingar under tre år tills att man börjat hos oss med mångårig erfarenhet. Vi har också blivit fler anställda senaste året, mycket tack vare det samarbete vi har mellan oss. Det är roligt när det fungerar bra tillsammans och att det blir fler arbetstillfällen här i Kinda berättar Magnus.
Erik Borg har även han anställt fler medarbetare. Ja det beror på flera orsaker, dels för att Sven-Gunnar här i Horn avvecklade sin elfirma där har flera av hans kunder gått över till oss. Dels så känner även jag att samarbetet mellan oss är starkt bidragande till att vi gått från två till fyra anställda.

Men hur lärde ni känna varandra frågar vi Erik och Henric?
– Ha, ja vi spelade ju fotboll ihop på den tiden det begav sig när Horn Hycklinge slogs ihop till en förening.

Ok vem av er var bäst på planen då?
– De tittar på varandra och skrattar sedan säger Henke det är väl lugnast om jag säger att Erik var bäst på plan.
Varpå Erik svarar, ja jag säger inte emot dig.
– Detta är väl ett bra exempel på inställningen mellan oss, vi har högt i tak men vi alla drivs av viljan och målet att det vi gör ska vara så bra utfört som det bara går.

Hur är det då att driva företag i Kinda?
– Det gäller att tycka att det man håller på med är roligt, då går det mesta framåt och man ser möjligheter. Vår bransch har under detta år
fått ett uppsving, men vi inser att detta uppsving inte kommer hålla samma takt framöver. Uppsvinget står privatsidan och mindre projekt för medans de stora projekten, nybyggnation där de stora aktörerna lägger ut jobb som vi kan räkna på har gått ner. Om man tar fram spåkulan tror vi att det kommer att plana ut men fortsatt på hög nivå när det gäller uppdrag kopplat till privatpersoner och att de stora projekten kommer så ,sakteliga att dra igång säger Henric.

Du Erik startade din elfirma 2002, snart 20 år i branschen, känns valet rätt?
– Ja det gör det. Jag trivdes visserligen som anställd men det var en som sa åt mig att varför startar du inte företag, jag gick och funderade på det ett tag och sedan bestämde jag mig att starta upp.

Du bor och driver företag här i Horn.
– Ja och det fungerar bra. Jag är även deltidsbrandman och som du ser så har jag beredskapsbilen med mig så kommer det larm nu så åker jag ut på detta direkt.

Men hur hinner du med att driva företag och vara deltidsbrandman?
– Ja varför inte, det är viktigt att alla gör det man kan. För mig innebär det att ta ansvar och hjälpa andra. Jag vill ju att någon kommer och hjälper mig den dagen jag behöver hjälp. Även du Henke är ju med i brandkårsvärnet, bra där, utbrister Erik.

Under den cirka timmeslånga intervjun så ringer mobilerna vid ett tiotal tillfällen.
– Det är ju så här det är, det omvända är ju inte lika roligt.
Ett samtal där Henrik svarar låter:
– Ok vi räknar på det och du får priser av mig i kväll.
Ingen av oss har väl ett 7-4 jobb och vi trivs ju bra med att ha det som vi har.

Men ni har ju alla olika former av sidoverksamheter och samhällsengagemang.
Inte bara vi, det är många som har detta, kan man påverka och utveckla så ska man göra det. Det är bra för oss alla som bor här och de som turistar här.

Nu hoppas vi på att Tomten dyker upp och med många tomter att bygga på, det är så Kinda kan växa summerar en mycket energisk trio.

Text och foto: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *