Ta en tur på Kinda kanal

Ann-Louise och Karin på bryggan vid Kinda kanal i Horn.
Bild: Gunilla C Johansson

Att ta sig till Kinda kanal samt sjösystemen och vandringslederna i Kinda är troligen bland de bästa tipsen på aktiviteter om du frågar duon Karin Nybrolin, kanaldirektör vid Kinda kanal och Ann-Louise Södersten, Kinda kommun.

Text: Gunilla C Johansson

Vi träffades vid gästhamnen i natursköna Horn under förra veckan. För dagen fick vi låna ett rum för vårt möte i servicebyggnaden av Torbjörn Westerling som är hamnmästare i Horn.
– Det är inte helt enkelt att ta sig an en intervju i skrivande stund utan att man kommer in på effekterna av Covid-19 och de restriktioner som gäller. Detta samtidigt som årets sommarsäsong, där man vill lyfta fram allt som man kan göra, drar i gång.
– Det är det som är så bra med Kinda och Kinda kanal. Den går genom hela kommunen från Horn och Hycklinge i söder till Rimforsa i norr och här är det inga problem att klara tvåmetersregeln när det gäller att hålla avstånd till andra människor, snarare det omvända. Här finns alla förutsättningar att ta sig fram, antingen med en mindre båt, kajak eller kanot, eller varför inte med cykel eller till fots vid sidan om.

Flera entreprenörer
Ann-Louise och Karin berättar om kanalen och om alla entreprenörer som driver företag kopplat till besöksnäringen. Om den energi och allt arbete de lägger ner för att få näringen att växa. Här håller de båda fanan högt för våra entreprenörer.
– Ser vi på alla företag som erbjuder allt från fikakorg, boende, trerättersmiddag till uthyrning av kajaker så är det verkligen en hel uppsjö. En del ligger nära strandkanten andra en liten bit upp på land. Det gemensamma är att alla jobbar mot ett gemensamt mål, nämligen att  få besöksnäringen att stärkas ytterligare. Man hittar olika sätt att samverka, man jobbar på med att erbjuda besökare, privatpersoner liksom företag, olika paketlösningar för att underlätta för alla som vill padda, cykla eller vandra i Kinda, betonar Karin.
– Vi har även delar av Östgötaleden som går här i Kinda som är mycket välbesökta. Dessutom jobbar vi just nu med att försöka få fram ytterligare leder lagom till denna säsong. Hur långt vi kommer i just detta vet jag inte riktigt ännu, men ambitionen är att vi ska få till ytterligare leder, säger Ann-Louise.

Naturskönt
– Tar vi själva Kinda kanal så är den, vill jag påstå, en av de vackraste platserna som man kan besöka. Tänk dig att du tar dig fram i kanalen med båt eller kajak och kan stanna till vid någon strandkant och ta en fika som du köpt med dig eller bara stanna till för att sola och njuta. Att ta sig längs kanalen och dess fantastiska omgivning är nästan svårt att sätta ord på. Vissa sträckor ger känslan av riktig vildmark och där man nästan kan känna historiens vingslag. Att sitta där i kajaken och veta att kanalen en gång byggdes och stod klar 1871 för att transportera varor, gods och människor, det är häftigt. Det gör att de där semesterdagarna som du planerat längs kanalen ger mervärde och historiska vingslag säger Karin
– Jag vill också gärna slå ett slag för att man stannar till någon extra timme vid de stopp man gör. När du kommer till exempelvis Hycklinge, besök då Brudtallen och lyssna på den tillhörande podden, eller besök Kisa Mors trädgård här i Horn och lyssna på den podden.  Eller bege dig till campingen för lite lunch. Sedan åker du vidare norrut och stannar till i Björkfors, kanske en tur till Valö eller övernatta på vandrarhemmet, och sedan vidare till Kisa eller Rimforsa där du har ytterligare möjlighet att såväl bo, äta och ta dig an olika aktiviteter. Det finns möjlighet att boka plats för att åka med passagerarbåten M/S Kind som erbjuder såväl dags- som kvällsturer liksom kortare turer berättar Ann-Louise.

Det går inte att ta miste på ert engagemang för Kindabygden och alla företag som på något sätt engagerar sig i besöksnäringen, berätta varför detta stora engagemang?
– Det är lätt att svara på, drivkrafterna och idéerna är starka för många här i Kinda och det är då en ynnest att få arbeta med alla dessa företag och föreningar som vi har förmånen att göra säger Karin.
– Jag håller med dig fullt ut, det är mötet med alla personer som engagerar sig för sin verksamhet och alla idéerna som kommer fram som gör att jobbet är så givande. Det finns en stark vi-anda och man vill hjälpas åt i stor utsträckning.
Givetvis finns det möjlighet till fortsatt utveckling inom besöksnäringen och det finns goda förutsättningar att lyckas med detta arbete.

Tydliggöra naturupplevelser
Ann-Louise berättar om ett EU-projekt där Finland, Estland, Lettland och Sverige deltar, som handlar om att locka fler besökare från Tyskland till dessa länder. Ett projekt där man nu fått ställa om.
– Projektet handlar om att tydliggöra naturupplevelse i Kinda kanalområdet där ett flertal företag tagit fram ett antal paketerbjudanden.

Denna sommar ställer vi om och vänder oss till besökare boende i Östergötland. Precis som vi sagt tidigare så finns det ett stort utbud av olika former av aktiviteter för alla, både i vatten och på land.

Vad kommer ni själva att hitta på i sommar?
Karin:
– Det blir säkerligen en och annan tur med kajaken längs Kinda kanal, det är nästan ett måste. Ett härligt måste.

Ann-Louise:
– Jag hoppas på en fin sommar så jag och min man kan ta turer med motorcykeln och uppleva Östergötland. Kan även bli en sväng till Falkenberg om det låter sig göras.

Tips till Innehålls läsare
• Köp en ryggsäck och fyll den med fika från något av våra lokala mat- och fikaställen.
• Unna dig och din familj en övernattning på hemmaplan,
det finns så många fina erbjudanden.
• Ta på dig bekväma skor och vandra, eller hyr en kajak och paddla, sätt dig på en brygga och njut av den lokal fikakorgen och upplev Kinda på riktigt.
• Vad vore Kindabygden utan alla mysiga fika- och matställen eller gårdsbutiker?


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *