Ta hand om din hälsa

Daglig motion, undvik halvfabrikat och se till att ge din kropp då och då lite extra omsorg, tre goda råd från Natalia Purvinene massageterapeut Kisa. 

Text och bild: Gunilla C Johansson 

Vi träffade Natalia för att få lite tips och råd om hur man kan ta hand om sin hälsa och för att få veta lite mer om olika behandlingar som går att få hos Natalia. 

Lokalerna är centralt belägna i Kisa intill stora torget där det finns gott om parkeringsplatser. 

– Detta är en bra plats som är lätt att ta sig till. Jag har arbetat som massör på heltid i fyra år och har etablerat mig i Kinda med omnejd. 

Natalia skolade om sig efter 27 år inom redovisningsbranschen, detta då hon ville uppfylla en dröm hon haft sedan hon var ung. 

– Jag kände att jag ville prova något nytt. Tidigare bodde jag i Saint Petersburg men träffade min man och flyttade till Sverige och hit till Kinda. Det var en stor omställning från att ha bott i en flermiljonstad till bokstavligen ute i skogen, men jag trivs verkligen. 

Hit kommer såväl privatpersoner ung som äldre, anställda på företag som använder sig av friskvårdpeng. 

– Det är en styrka för min verksamhet att jag arbetar med flera olika målgrupper. 

Allt fler företag har fått kännedom om verksamheten och det är såklart mycket roligt. Till en del företag tar jag med mig denna bänk och kringutrustning ut till företaget och de anställa för massage. I andra fall kommer de anställa hit, det gör det som passar bäst helt enkelt. 

Du arbetar med tre olika behandlingssätt berätta. 

– Dels utför jag vanligt klassisk massage, där jag jobbar mycket med muskulaturen. Kinesisk koppning, där jobbar jag mest med att få bort låsningar i kroppen genom att öka blodcirkulationen. Honungsmassage, en mjukare form av massage där jag arbetar mycket med huden och honungens hälsoeffekter som är många enligt mig. 

Alla som kommer hit har helt olika förutsättningar och problem. Det jag alltid gör först är att skaffa mig en bild av hur man mår. Om man har ont någonstans, huvudvärk eller andra symptom. Kroppen jobbar så att den hela tiden försöker att kompensera om något inte är bra vilket gör att problemområdet på kroppen inte alltid är samma där du har ont. Exempelvis om du har ont i höger handled och armbåge så kan det sitta låsningar i kroppen på vänster sida för att kroppen försöker få balans och kompensera där du har ont. Man kan även få huvudvärk, yrsel och andra symptom. 

Natalia betonar vikten av att ta hand om sin hälsa. 

– Det är viktigt att få till den dagliga motionen. Det måste inte betyda att du är ute och springer flera mil, det viktigaste är att du gör något, tar en promenad, inte sitter stilla allt för länge utan reser dig upp. Allt för att hålla kroppens blodcirkulation i gång. Att röra på sig är även viktigt för lymfkörtlarna som är kroppens reningsverk. Det kombinerat med bra kost och kanske massage hos mig eller någon annan massör är andra tips. 

Lever du som du lär? 

– Vi har hund vilket gör att jag får ett par timmar motion varje dag då hon ska rastas och det är min räddning. Att äta mat lagat från grunden är viktigt för mig, och det finns råvaror som är lokalproducerade. Det blir fikabröd då och då eftersom min fina svärmor, som är 90 år, bakar. Det kan man liksom inte tacka nej till. Sedan går jag gärna till någon massör när så behövs. 

Så som svar på din fråga, ja, jag försöker så gott jag kan.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *