Träna för morgondagen

Nu när allt annat mer eller mindre har ställt in och flyttats fram så har vi ju all tid i världen att träna.

Vad har sex sjuksköterskor på vårdcentralen i Kisa gemensamt?
Jo, de gillar alla att träna.
Inte nog med att de arbetar på samma arbetsplats och gillar träning, utan de tränar även tillsammans, detta på tisdagar oavsett väder och årstid.
Vi träffade sjuksköterskorna för att få veta lite mer om intresset för just träning.

Sofia:
– Det har fallit sig naturligt, men man kan väl säga att det har hållit i sig efter att jag kom tillbaka efter min tjänstgöring i Afghanistan 2014. Där nere hade jag en plutonchef som uppmuntrade till träning och skapade – i alla fall hos mig – en positiv bild av att träna. Under det halv-året jag tjänstgjorde fick man bära mycket utrustning, under emellanåt tuffa förutsättningar. Att träna var det enda sättet för att orka med sitt uppdrag.
– Jag tog med mig viljan att träna till jobbet och många har hängt på under åren. Man kan säga att vi tillsammans med Yvonne som inte kunde vara med just idag är kärntruppen som tränar.
Ingmarie Fernström, Hanna Stefansson, Cissi Elvin, Josephine Statham och Sofia Larsdotter berättar alla mycket positivt om, den gemenskap och positiva effekt som den har på hälsa och välbefinnandet.

Ing-Marie:
– Vårt jobb innebär en hel del stress och arbetsintensiva dagar. Att då direkt gå från jobbpasset, på med träningskläder och ge sig ut på ett 60 minuter långt pass är såväl avstressande som energigivande.
Vi är flera här som har haft lite ont i ryggen och lite varstans men som blir hjälpta av att träna.

Hanna:
– Jag har inte varit med och tränat så länge men har kommit in bra i gruppen. Även om man kanske inte känner sig allt för peppad innan passet drar igång så har vi så roligt när vi tränar, och vi stöttar varandra vilket gör att man mår bra efter passet.
Vi har genom åren haft träningspass inomhus och på olika platser, men av olika anledningar så har förutsättningar för inomhusträning förändrats vilket gör att ni numera alltid tränar utomhus.

Berätta hur ser ett träningspass ut?
Josefine:
– Vi använder oss av naturen och våra egna kroppar som träningsverktyg. Det betyder att vi kanske använder oss av stenar, stockar och annat för att öva styrka och kondition. Det finns en app av som Försvarsmakten använder, FMTK, den brukar vi använda oss av. Det är Sofia som brukar leda oss igenom passen säger Josefine och tillägger och hon gör det bra.
Gänget damer berättar gärna om de olika passen och hur man under pandemiåret tränat mer än någonsin.
– Det har blivit allt viktigare med rutiner och att hålla igång. Nu när allt annat mer eller mindre har ställt in och flyttats fram så har vi ju all tid i världen att träna säger Sofia.
– Vi har tidigare haft sommar- och juluppehåll men det har vi inte haft sedan Corona började.

Uppmaning
– Vi vill passa på att uppmana alla arbetsplatser här i Kinda att gå samman på arbetsplatsen och träna någon gång i veckan. Man behöver inte göra som vi och träna 60 minuter efter jobbet. Är det enklare att gå ut och gå på lunchen några stycken tillsammans eller kanske ett pass innan jobbet, gör det som passar er bäst. Viktigast är att man gör något så att kroppen kommer i rörelse.

Cissi:
– En arbetsdag för oss innebär att man står och går mycket oftast på hårda golv. Vi behöver träna styrka och annat för att vi ska orka.
Kom ihåg att röra på dig på det sätt som känns bäst för dig. Är du nybörjare eller om träningen stannat av, sätt inte för höga mål i början. Det är bättre att bestämma sig för två pass i veckan och klara det målet än att sätta fem pass och klara tre.
Att träna eller röra på sig, kalla det för vad du vill, innebär ju att man orkar med sin arbetsdag, vardag och fritid mycket bättre och man förbättrar sin hälsa. Ibland får den ökande träningen resultatet att man kan minska på smärtstillande, blodtrycksmedicin och annat.
Den där känslan man har i kroppen efter ett träningspass, den ger mersmak. Så nu hoppas vi se fler medarbetare som är ute på träningspass runt om i Kinda.

Hallå där Yvonne,
håller du med dina kollegor och träningskompisar om det man säger om träning och välbefinnande?
– Absolut, träningen har gett ökad energi både till kropp och själ och stimulerar till att även träna övriga dagar i veckan på hemmaplan.

Vad är det som gör att du har valt att träna minst en gång i veckan?
– Känner att jag mår bra, orkar mer och lättare att hålla vikten. Har man väl börjat och fått en träningsrutin så blir man ”beroende”.

Något mer tips till den som vill börja träna?
Träna tillsammans med någon så ni kan peppa varandra.
Träna efter din egna förmåga, jämför inte med andra.
Bättre att träna lite än inget alls!

Text och bild: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *