Tusentals kuddar tack vare återbruk

Strax utanför Valla i Rimforsa driver Carin Östlund sin syateljé och butiken Saligheten i en byggnad som tidigare varit missionshus.

Text och bild: Gunilla C Johansson

– Vi köpte huset 2008 och då fanns här varken vatten eller avlopp. Men tack vare en god granne som är lantbrukare fick vi köpa till mark för detta. Nu har vi renoverat huset och det går utmärkt att bo här permanent om man så vill. Vi gör ju nästan det i dag säger Carin.
Solen lyste från en nästan klarblå himmel och humlor surrade i fruktträd och buskar när vi besökte Carin.
– Det är ju så vackert här i Kinda och det går ju inte göra annat än att trivas här. Vi har nära till gårdsbutiker, trevliga grannar, och som sagt, här trivs vi bra.
Vi går in i huset till det rum som tidigare var samlingslokal. Takhöjden går ända upp till nock och kvar på en av väggarna ser man en bibeltext. Annars är det inte mycket som vittnar om att detta har varit ett missionshus.
– Så är det. Nu har vi sovrum, ett riktigt kök och badrum precis som i vilket hus som helst, OCH en ateljé fylld med textilier och sydda detaljer.

Textil, färg och form
Carin är uppvuxen i Linköping och flyttade till Djursholm med familjen 1989.
– Där trivdes vi bra och jag jobbade, precis som i Linköping, med det som jag alltid har gjort: textil, färg och form.
Jag har alltid gillat design och textilier. Det finns ju så mycket vackra tyger i olika material och man kan få ett så vackert och hemtrevligt kök, vardagsrum eller sovrum med hjälp av textilier.
Carin berättar att hon genom sitt företag sytt upp ett oräkneligt antal gardiner åt kunder och att hon därigenom fick tanken att kunna ge gardiner som gjort sitt ett helt nytt liv.
– Jag har själv och genom min svärmor som hade en textilbutik, samlat på mig så mycket stuvbitar som jag ville skulle komma till nytta. Jag funderade länge och väl och till sist så kläckte jag och min dåvarande kollega idén att sy upp kuddar där det endast finns två likadana. Kunder kunde köpa helt unika kuddar av återbrukat material.
Stuvbitar har ju en begränsad användning och likaså gardinlängder. Att då låta dessa textiler får nytt liv och komma till nytta är ju ett bra sätt att hushålla med resurser.

Designtyger
Den stora, före detta, samlingslokalen är fylld av färg-glada kuddar med desingtyger, engelska kretonger, siden och sammet. På en av bänkarna ligger det en rad med färgglada pärmar.
– Ja, detta är ytterligare ett sätt att låta mindre tygbitar komma till glädje och nytta.
Carin går och hämtar några små kramdjur.
– Vid påsk hette de påskharar, nu när påsken är över går de under namnet harpalt.
De små kramgoa hararna har sydda ögon och nos, allt för att de ska vara säkra till små barn som stoppar det mesta i munnen.

Men du Carin, vad har du för tips till våra läsare när det gäller att inreda ett vardagsrum?
– Tänk dig att du placerar det du tycker mest om så att det är det första man ser när man kommer in. Resten i rummet kan se ut som det alltid har stått där det gör. Tänk också på att du har en lugn basfärg som går igen i rummet. Det kan vara en färg, ljus eller mörk, det spelar inte så stor roll, men den ska komma igen och hålla ihop färgsättningen i rummet. Att byta gardiner, plädar och kuddar är ett bra sätt att förnya ett rum. Dessutom är textilier ett bra sätt att dämpa ljud och att öka trivselfaktorn i ett rum.

När flyttar ni till Kinda?
– Vi bor ju nästan redan här. En vecka bor vi i vår övernattningslägenhet där jag även har en mindre lokal för verksamheten och andra veckan är vi här. Så vi är Kindabor till 50% vilket glädjer mig som är uppvuxen i Östergötland.
Nu har vi tagit hjälp av Per i Aska då vi planerar att bygga en friggebod. Sovplatser behövs alltid när man bor som vi gör. Det som först kommer på plats är en altan för att kunna njuta av kvällssolen.

Bästa med Kindadagen
– Det är ett fantastiskt bra sätt att semestra lite på hemmaplan och att upptäcka allt fint och gott som man kan göra och köpa. Ibland blir man ju lite hemmablind och att då arrangera Kindadagen som ett sätt att bjuda in alla för att upptäcka, det är en så bra idé.
Carin har inga direkta öppettideri sommar men hälsar att det bara är att ringa innan man kommer så att man säkert är på plats.
Vi är ju mer här på sommaren av naturliga skäl.
Verksamheten med bland annat tillverkning av kuddar bedrivs genom varumärket Two of a Kind.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *