Välbesökt Tomtevandring

Emil Turesson, ordförande i Kisa Västra Eneby Hembygdsförening sedan 2017, har haft bråda dagar att iordningställa Tomtevandringen vid hembygdsparken. Ett nytt grepp för att sprida kunskap om jultraditioner och uppmuntra till fysisk aktivitet.

Text: Gunilla C Johansson. Bild: Privat och Gunilla C Johansson

Berätta vad är Tomtevandring?
– Själva bakgrunden är att vi genom åren haft aktiviteter uppe hos oss i samband med julskyltningssöndagen nere i samhället. En trevlig tillställning men på senare år har besöksantalet minskat allt eftersom och man drar sig lite mer till samhället. Under pandemin när allt låg nere började vi tänka om, vad skulle kunna bidra med som på något sätt skulle kunna vara ett besöksmål som fungerade lite som ett självspelande piano direkt kopplat till julen. Då kläcktes idén att öppna upp platsen med aktivitet som inte krävde bemanning. Vi vet ju om andra aktiviteter som varit igång under pandemin som fungerar utan personer på plats.
Vi har varit ett tiotal personer som träffats och jobbat fram detta koncept där vi arbetat intensivt med att få allt på plats inför öppnandet som var första advent.
Själva Tomtevandringen bygger på att man kommer hit och går en runda bland husen och kikar in fönster, läser på anslag för att få historier och bakgrund till jultraditioner med fokus på Tomten.

Men hur kan ni göra en utställning och vandring med information om Tomten, han finns ju inte?
– Nja, vi har byggt upp detta på historiska begrepp om folktro på tomten. Han har ju figurerat på många sätt, allt från gårdstomte till dagens tomte klädd i rött och med det kulturarv som finns i dag. Man behöver berätta historien bakom för man vet inte alltid varifrån allt kommer.

Menar du då att Tomten finns?
– Han finns i vår fantasi och det är ju ett sätt att tro på att han finns. När det gäller den fysiska Tomten så har vi nog kommit så långt att vi vet att han inte finns. Men det är intressant att från att ha varit ett sagoväsen som man trodde på när man var liten så har man nu gått till att se på Tomten som en grund till att vara kreativ och snäll. Det är väl en egenskap som man ska ta till sig, helst året om.
Så ur pandemins spår har tomtevandringen vuxit fram och vi kommer absolut att jobba vidare med att få människor att röra sig i området, inte bara när det är allsång eller nationaldagsfirande.

Då är nästa aktivitet Påskharevandring?
– Haha, ja du så långt har vi inte tänkt ännu. Nu är det fokus på Tomten och att vi nästa år firar 100 år. Jag vill passa på och rikta ett stort tack till alla som på olika sätt stöttat och hjälpt till för att möjliggöra Tomtevandringen är upp-skattad av alla som hittat hit.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *