Välmående högst på Kristoves önskelista

Klockan är strax efter 8 och vi har bokat möte med Kristove Sanchez Rueda, Robinsondeltagare med hela svenska folket, men frågan är om det är just den etiketten som han vill att vi ska förknippa honom med eller är det något annat. Det ska vi strax få klarhet i.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Vi knackar på, Kristove öppnar dörren med frasen “Hej så roligt att du kunde komma!”
Jag tackar för det men är mest irriterad över att jag kom åtta minuter efter avtalad tid, något jag betonar mer än en gång varpå jag får frågan:
– Kunde du påverka situationen?
Tänker till och säger sedan, nja jag kom i väg i tid, men det var vägarbeten, långsamgående fordon och lite annat som förlängde restiden så nej det kunde jag inte.
Kristove kommenterar inte mitt svar. Inser  att poängen med att inte svara var väl att jag skulle tänka till och fundera på om det verkligen är en bra idé att hänga upp sig på saker och ting allt för länge.

Kristove, för många Kindabor är du tvåbarnspappa, egenföretagare och en jordnära person som bor i centrala Kisa. Men du skriver mycket på sociala medier, driver en podd, är f.d Robinsondeltagare men även någon som hypnotiserar människor, kanske går runt med en kristallkula, berätta vem är Kristove.
– Haha ja det finns nog en rad olika uppfattningar om vem jag är. I grunden är det dock att jag är far till två vuxna barn, uppvuxen i Kinda och driver också företag här. Därutöver kan bilden skilja sig lite beroende på vad man tror eller vet att jag gör genom mitt företag, men det där med kristallkula kan du nog avfärda från listan.

Berätta om ditt företag
– Jag jobbar med människan, från individnivå till grupp och livemöten till webbsändningar med fokus på välmående. Har en rad olika utbildningar inom området för att ha så många verktyg som möjligt för att personer som kommer till mig ska hitta en väg framåt och komma vidare i livet

Komma vidare, vad menar du nu?
– Svaret på denna fråga är egentligen hur långt som helst men den korta versionen är att jag sitter inte inne med svaret på alla frågor som man bär inom sig, de sitter du själv inne med.
Det jag gör genom att jobba med känslor, låsningar, vanemässigt beteende som du upplever som negativa, är att försöka förstå dessa. Hitta svaren inom dig för att därifrån jobba med förändring, acceptans och förståelse. Nästa steg handlar om att bryta mönster. När och om man hamnar i en situation som man upplever som negativ inte ska hamna i tidigare negativa tankar så gäller det att landa i sig själv, landa i livet helt enkelt.

Fast är det så enkelt att bryta mönster och att, som du säger komma vidare?
– Jag säger inte att det är enkelt, men vi har alla ansvar för våra liv och jag bokstavligen brinner för att hjälpa andra.
Jag vet vad jag pratar om när det gäller att gå igenom kriser i livet och jag vet känslan av att inte hitta vägen fram. För mig handlade det om att jag gick in i väggen för ett antal år sedan och hur bottenlöst detta kännes. Då fanns det inga verktyg som hjälpte mig. Men tack vare att jag just gick in i väggen och fick tydliga utmattningsymptom så lärde jag känna mig själv, gick in i mig själv för att försöka förstå och hitta förklaringar. Detta tillsammans med utbildningar och möten med personer så är jag där jag är i dag.

2019 var du en av deltagarna i Robinson, har det påverkat dig som person?
– Ja det har det verkligen. Hela idén med Robinson är ju att på ett utstuderat sätt sätta samman personer som är mest olika, utsätta oss för stressmoment som minimalt med mat, ingen information om vad som ska hända för att få ett underhållande program, vilket man verkar lyckas med.

Hur förberedde du dig inför detta äventyr?
– Flera deltagare tränar och äter upp sig för att klara av situationen. För min del så jobbade jag mer med det mentala. Förbereda mig för att jag kommer vara en deltagare, ta dag för dag och inse att jag inte kan påverka vad som händer men ta ansvar för det jag gör. När vi närmade oss ön såg jag en vit strand, palmer, blått hav, bedövande vackert. När jag tittade ut över allt detta, så blev det min målbild. Yes, det är här jag ska vara en tid
framöver, så vackert. Efter några dagar när det inte var lika muntert eller positivt på ön så försökte jag plocka fram min känsla i kroppen som jag hade när jag såg allt detta vackra. På så sätt landade jag i mig själv på ett helt annat sätt när det blev lite tuffa samtal vid lägerelden eller andra händelser som var utmanande.
Är man trygg i sig själv och har verktyg för att hitta dit vid stressituationer så mår man bättre. Mår man bättre mentalt så tar man bättre beslut under pressade situationer.

Då menar du att det inte är bra med stress, blandar vi ihop stress med press?
– Sätter man kroppen i stress så signalerar man att man är i fara, rädsla att inte hinna med. Det är inte bra. Men att sätta mål och att göra mycket, det i sig är ingen stress men när prestationen övergår i stress för att man inte hinner det är då man hamnar i negativa spiraler, negativt beteende och känner sig misslyckad. Jag har mött många personer som blandar ihop sig själv som person med sin prestation och funktion och här har vi stor risk för att man inte mår bra. Tänk dig en person som gillar att laga mat som uppskattas av många personer som arrangerar stora privata sammankomster. Pandemin slår till och personen i fråga inte längre kan laga den där maten och se glada människor. Är personen en sämre människa, nej det är den inte men eftersom den är sin prestation så känner den sig till och med värdelös, inte tillför något. Här vill jag att man stannar upp och frågar sig själv om man är sämre för att man inte lagar mat. Vårt värde förknippas ofta med presentation som jag sa tidigare, och detta är svårt att ta in och lära sig att man är ok och värdefull även om man inte lagar all denna mat. Om vi nu skulle fördjupa detta med känslor så kom ihåg att känslor är en kemisk reaktion i kroppen som infinner sig maximalt i 90 sekunder och är det din mening att denna känsla på 90 sekunder ska styra ditt liv. Att vi känner känslor längre än 90 sekunder är för att vi loopar med hjälp av tanken. Att bryta denna loop är inte alltid lätt men med träning så anser jag att det är möjligt.

Välmående
Vi tar oss till ett annat rum i huset där det står en anslagstavla.
Vilket ord anser du är det viktigaste som du vill dela med dig av?
Kristove fattar pennan och tvekar inte en sekund, skriver ordet Välmående.
– Mår vi bra, tar vi hand om oss själva och andra bättre och tar dessutom klokare beslut.
Kom ihåg att oavsett var du är i livet, det viktigaste är de som står dig allra närmast. Jag vet att julen närmar sig med en rad måsten och traditioner, och med det många känslor. Ibland firar vi julen med 20 andra personer, ibland firar vi den på egen hand. Kom ihåg att det finns inget rätt eller fel på hur en jul ska firas även om det kan kännas så. Egentligen är inte det viktigaste hur vi har det runt omkring oss utan det viktigaste är hur vi tar det, alltså hur vi tolkar det.

Jag tackar för kaffet och att jag fick möjlighet till denna intervju, tar på mig mina skor och ytterjacka och stänger den stora entrédörren. En bil passerar mig där föraren vinkar glatt. Jag hann inte se vem det var men en positiv känsla infinner sig när jag sätter mig i bilen. Funderar återigen på vem det var som vinkade men tänker på vad Kristove sa, att lägga energi på det man kan påverka. Ok jag stannar vid att någon glad människa vinkade till mig denna förmiddag.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *