Världspremiär i Kisa

Under april 2023 kommer världens första förgasningsanläggning för fossilfri papperstorkning köras för kontinuerlig drift i Kisa. Samarbetet mellan Meva Energy och Sofidel påbörjades 2019 och nu står snart anläggningen klar. Den återfinns på platsen där pappersbruket Sofidels gamlakontor tidigare låg. Jörgen Bank är anställd som platschef hos Meva Energy.

– Jag arbetade tidigare på Sofidel så flytten blev inte så lång. Vi får äran att leverera fossilfri gas till papperstillverkningen på Sofidel och ersätta deras gasol vilket såklart är mycket glädjande. Totalt kommer 14 personer vara knutna till Meva Energys anläggning i Kisa och vi kommer att snurra på med femskift dygnet runt.

Drev många fordon under andra världskriget
Det är den gamla uppfinningen gengas, som drev många fordon under andra världskriget, som nu får en renässans. Meva Energy har utvecklat den specifika termokemiska processen med hjälp av forskning från Luleå tekniska universitet.
– Tekniken låter väldigt enkel. Tillsätt ett ton träpellets per timme till en speciell värmepanna som håller 1000 grader. Väldigt lite luft tillförs så att träpelletsen förgasas. Direkt har vi skapat en fossilfri gas som vi kommer sälja till vår granne, Sofidel. Genom vårt samarbete kan de ersätta den gasol som idag används i produktionen för att torka den blöta pappersmassan som levereras ut från deras pappersmaskiner. Det blir en bra affär för alla och Sofidel kan i sin införsäljning numera marknadsföra sina produkter som ett bra miljöalternativ vilket ligger helt rätt i tiden, förklarar Jörgen Bank vidare.

Delfinansierat av Naturvårdsverket
Meva Energys VD Niclas Davidsson, stationerad på bolagets kontor i Göteborg, är mäkta stolt över projektet i Kisa.
– Genom att vi nu kan bidra till att Moder Jord slipper 10 000 ton mindre koldioxid per år fick också projektet glädjande tillskott i form av att Naturvårdsverket gick in som delfinansiär. Ett mycket bra betyg för oss och den verksamhet vi bedriver. 10 000 ton motsvarar omkring en 80 procentig minskning hos Sofidel i Kisa vilket är helt fantastiskt, avslutar en nöjd Niclas Davidsson.
 
Text och foto: Per Svensson Borrud
 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *